1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Mithat Rende: İklim krizi değil iklim felaketi

Mithat Rende: İklim krizi değil iklim felaketi

Boğaziçi Ziresi'nde konuşma yapan Mithat Rende, dünyanın içinde bulunduğu durumun iklim krizi değil, iklim felaketi olduğunu dile getirerek, kömürden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Mithat Rende: İklim krizi değil iklim felaketi

Enerji Günlüğü - Boğaziçi Zirve’sinde konuşma yapan Mithat Rende, dünyanın küresel çapta bir enerji kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, bu durumu iklim felaketi olarak ifade etti.

Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UIP) düzenlediği 13. Boğaziçi Zirvesi, bu yıl 10-11 Kasım tarihlerinde Conrad İstanbul’da gerçekleşti. “Önümüzdeki On yılda Enerji” başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Büyükelçi Mithat Rende, enerji felaketi olarak adlandırdığı bu süreçte kömürden uzaklaşmak gerektiğini söyledi 

Küresel boyutta bir enerji kriziyle karşı karşıya olduğumuzu dile getiren Rende, “Bir noktanın altını çizmek istiyorum. Bu kriz ilk başta Avrupa’da ortaya çıktı ve Ukrayna Savaşı’ndan sonra arttı" dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antaonio Guterres’in “Önlem almazsak hep birlikte cehenneme giden yola gidiyoruz” sözüne atıfta bulunan Büyükelçi, “Bu hususta önce enerjiyi ele almamız lazım. Çünkü karbon salımı en çok enerjide var.” diye konuştu.

"NÜKLEER ENERJİDE KAPASİTENİN ARTIRILMASI GEREKİYOR"

Doğal gaz tüketiminin artış göstermesi ve daha öncesinde yeterli yatırımın yapılmamış olması konularına işaret eden Rende, “İnanılmaz bir enerji talebi patlaması oldu. Enerji geçişini sağlamalıyız. Bir yandan da kapasitenin artırılması gerekiyor nükleer enerjide. Daha fazla önlem alınması gerekir” ifadesini kullandı.

“KÖMÜRDEN VAZGEÇMELİYİZ”

Kömürün yeşile dönüştürülmesinin mümkün olup olmadığı sorusu yöneltilen Rende, dünyanın içinde olduğu konjonktürü şu şekilde yorumladı:

“İklim krizi değil iklim felaketi diyebiliriz buna. Kömürden vazgeçmeliyiz. Bunun için de sermayeye ihtiyaç var enerji noktasında”.

Ezgi ACER - Enerji Günlüğü / İSTANBUL

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler