1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Boğaziçi ve Altınbaş öğrencileri Yeşil Kampüs hareketi başlattı

Boğaziçi ve Altınbaş öğrencileri Yeşil Kampüs hareketi başlattı

Altınbaş Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Yeşil Kampüs Hareketi başlattı. Çalışmanın yaklaşık 7.8 milyon üniversiteliye örnek olması ve benzeri faaliyetlerin tüm ülkeye yayılması hedefleniyor.

Boğaziçi ve Altınbaş öğrencileri Yeşil Kampüs hareketi başlattı

Enerji Günlüğü - Altınbaş Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Yeşil Kampüs Hareketi başlattı. Çalışmanın yaklaşık 7.8 milyon üniversiteliye örnek olması ve benzeri faaliyetlerin tüm ülkeye yayılması hedefleniyor.

British Council Türkiye, 1-12 Kasım 2021 tarihleri arasında Glasgow’da yapılacak COP26 Küresel İklim Değişikliği Zirvesi öncesi lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimlerini İngiltere’deki üniversitelerde tamamlamış kişilere yönelik bir yarışma düzenledi. Kazanan projelerin maddi olarak desteklenmesini öngören yarışmanın hedeflerinden biri 18-25 yaş arası gençlerin küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin aktörü haline getirilmesini sağlayacak projeler üretilmesini sağlamak olarak belirlendi.

esra-kaliber-altinbas-universitesi.JPGOKULLARA YEŞİL MÜDAHALE

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Esra Kaliber’in geliştirdiği Yeşil Kampüs Projesi de yarışmada desteklenmeye değer çalışmalar arasında yer aldı. Üniversite öğrencilerini küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin gönüllüleri ve aktörleri, üniversiteleri de bu tür faaliyetlerin yürütüldüğü önemli alanlar haline getirmeyi hedefleyen Yeşil Kampüs Projesi kapsamında üniversite öğrencilerine yönelik bir yarışma açıldı.

ALTINBAŞ VE BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİLERİ 

Altınbaş Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırmaları Merkezi (EÇAM) çatısı altında yürütülen ve 18-25 yaş aralığındaki üniversite lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik yarışmaya 7 farklı üniversiteden öğrenci ekipleri katıldı. Projelerin sürdürülebilir kampüs hayatı için yaratıcı ve uygulanabilir fikirler barındırıp barındırmadığı dikkate alındı. İklim değişikliği sorununu gündemde tutacak yaratıcı kampanyalar içermesi de projelerde aranan bir diğer kriter oldu. Yarışmanın birinciliğini, Altınbaş Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi ekipleri paylaştı.

İNGİLİZ DANIŞMANLARDAN DESTEK

Her iki öğrenci grubu da, projelerini uygulamak için İngiltere’deki üniversitelerde bulunan uzmanlardan danışmanlık desteği aldı. EÇAM Araştırma Ekibinden Yeşil Kampüs Yarışması Koordinatörü Esra Kaliber, “Projelerin İngiltere’deki danışman kuruluşu Üniversiteler Arası Çevre Birliği (The Environmental Association for Universities and Colleges (EAUC)). Bu kuruluş Britanya’da 1996 yılından beri sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konusunda çalışmak üzere 300’den fazla üniversite ve eğitim kuruluşunu bir araya getiren, araştırmalar ve çalışmalar yapan bir birlik. Yeşil Kampüs projeleri için iki üniversiteden sürdürülebilirlik uzmanları danışman olarak atandı ve onlarla irtibat halindeyiz. Bu isimler Warwick Üniversitesi’nden David Chapman ve Glasgow Caledonian Üniversitesi’nden Paulo Cruz” dedi. 
yesil-kampus-altinbas-1.jpgTÜM ÜNİVERSİTELERE ÖRNEK

Esra Kaliber, Türkiye’de çevre konularında aktivizmin ön saflarında yüksek öğrenim mezunları, özellikle de akademisyenler bulunsa da henüz üniversitelerin bu aktivizmin merkezinde yer almadığına dikkat çekti. Üniversite öğrencilerinin faaliyetlere katılımlarının çoğunlukla öğrenci kulüpleri ile sınırlı kaldığına dikkat çeken Kaliber “Yeşil Kampüs ile lisans ve yüksek lisans düzeyindeki öğrencileri harekete geçirip bu durumu değiştirmeyi amaçladık” dedi.

yesil-kampus-altinbas-2.jpgADIM ADIM YEŞİL KAMPÜS

Türkiye’de lisans programlarında 7.5 milyon, yüksek lisans programlarında ise 300 bin öğrenci bulunduğunu hatırlatan Kaliber, “Yeşil Kampüs projesi üniversite öğrencilerini eylemleriyle değişime yol açmaları yönünde teşvik etmeyi amaçlıyor. Şimdi öğrenciler bu işe kendi çevrelerinden başlayacak. Öncelikle kampüslerini, daha yeşil, çevre dostu ve sürdürülebilir hale getirmeye çalışacaklar” diye konuştu. Ödül kazanan öğrenciler iklim değişikliğinin yol açtığı sorunlar, geri dönüşüm, su sıkıntısı, enerji tasarrufu, yeşil enerji gibi konularda kampanyalar yürütüyor, posterler ve videolar hazırlayıp yayınlıyor.

KULLAN-AT BARDAK YERİNE TERMOS ÖNERİSİ

Altınbaş Üniversitesi öğrencilerinin Yeşil Kampüs Projesi önerileri:

1 - Öğrenciler arasında geri dönüşüm ve iklim değişikliği farkındalığı kampanyası

2 - Kampüste kâğıt bardak yerine termos bardak kullanımının yaygınlaştırılması

3 - Kampüs binalarında dikey yeşillendirme uygulanması

4 - Kampüse gidiş gelişleri sağlayan servis hizmetinin elektrikli araçlarla verilmesi

5 - Mahmutbey Kampüsü’nün yüksek çalılarla çevrelenmesi ve ağaçlandırma

6 - Elektronik atıkların eğitim amacıyla yeniden kullanılması

ATIĞI GETİR ÜCRETSİZ ULAŞIM HAKKI KAZAN

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Yeşil Kampüs Projesi Önerileri:

1 - Kampüse, ambalajlara karşılık nakit veya ulaşım kartına kredi ödeyen makineler yerleştirilmesi

2 - Kampüsler arasında ulaşım için bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması

3 - Öğrenciler arasında geri dönüşüm eğitimi ve kampanyası yürütülmesi

4 - Kampüste öğrencilerin eski eşyalarını takas edecekleri bir mağaza açılması

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler