1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kaliber: Su tüketim alışkanlıkları değişmeli

Kaliber: Su tüketim alışkanlıkları değişmeli

Altınbaş Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırmaları Merkezi’nden Esra Kaliber, su ayak izini küçültmek için tüketim alışkanlıklarını değiştirmek gerektiğini söyledi.

Kaliber: Su tüketim alışkanlıkları değişmeli

Enerji Günlüğü - Altınbaş Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırmaları Merkezi’nden Esra Kaliber, su ayak izini küçültmek için tüketim alışkanlıklarını değiştirmek gerektiğini söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırmaları Merkezi’nden Esra Kaliber, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, su ayak izini küçültmek için tüketim alışkanlıklarını değiştirmek gerektiğine vurgu yaptı. Kaliber, “İhtiyacımızdan fazlasını satın almamamız, gıda israfına son vermemiz, enerji tasarrufu yapmamız ve internette çeşitli yerlerde bulunan su ayak izi hesaplama araçlarıyla tüketimimizi hesaplayarak fazla çıkan maddeleri gözden geçirmemiz gerekiyor. Yarın değil, hemen bugünden başlayarak” ifadelerini kullandı.

“SU AYAK İZİNİ KÜÇÜLTMEK BÜYÜK BİR GEREKLİLİK”

Kaliber, hijyen ihtiyacının arttığı pandemi döneminin de eklenmesiyle ne kadar suyumuzun kaldığı, ne kadar tükettiğimiz ve kuraklığı önlemek için neler yapabileceğimiz sorularının tartışılmaya başlandığına dikkat çekti. Dünyada günlük su tüketim ortalamasının 3.800 litreyi bulduğunu ve bu rakamın su ayak izi olarak adlandırıldığını belirten Kaliber, birey olarak su ayak izini küçültmenin büyük bir gereklilik olduğunu vurguladı. Türkiye’nin yıllık 112 milyar metreküp kullanılabilir su potansiyeli olduğunun tahmin edildiğini de ifade etti.  

Kaliber, su ayak izini küçültmek için yapılabilecekleri şöyle sıraladı: 

“Su sızdıran tesisatları onarmak, su tasarrufu sağlayan tesisat ve aparatlar kullanmak, daha kısa süre duş almak, su tüketen makinelerimizi verimli kullanmak, arabamızı sık sık yıkamamak gibi doğrudan su tüketimimizi azaltacak önlemler sayılabilir. Ancak daha büyük bir kalem olan dolaylı tüketimi azaltmak için genel tüketimimizi azaltmamız gerekiyor. Üretim, işleme, nakliye gibi süreçler hesaba katıldığında bir dilim ekmek için ortalama 40 litre su, bir tavuk için 4000 litre, bir biftek için 7000 litre, bir fincan kahve için 128 litre, bir plastik şişe için 7.5 litre, bir hamburger için 2400 litre, bir tişört için 2700 litre, bir kot pantolon için 7600 litre su harcanıyor. Elektrik üretmek ve petrolü işlemek için de su tüketmek gerekiyor.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler