1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Boğazlarda biriken tankerlere çözüm aranıyor

Boğazlarda biriken tankerlere çözüm aranıyor

ABD, Rus petrolüne fiyat sınırı uygulanmasının Türkiye'nin karasularından geçen petrol tankerlerine ek kontrol uygulamasının gerektirmediğini açıkladı. 

Boğazlarda biriken tankerlere çözüm aranıyor

Enerji Günlüğü - İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçiş için bekleyen tankerlerinin sayısı, sigorta teminat mektubu talep edilmesiyle arttı. Bu duruma çözüm aranıyor.

Türkiye, 1 Aralık 2022 itibariyle İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan geçecek tankerlerin P&I sigortalarının güncelliğini teyit eden teminat mektubu zorunluluğu getirdi. Ekonomim gazetesinden Aysel Yücel imzalı habere göre, bu durum boğazlarda 20 kadar tankerin birikmesine neden oldu. Tankerler için günde 50 bin dolara kadar ek maliyet yaratan ve çevre endişeleri doğuran bu soruna çözüm bulabilmek için armatörler ve P&I kulüpleri arasındaki görüşmeler yoğunlaşırken diğer yandan Rusya, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki bürokrasi trafiği de arttı. Avrupalı P&I şirketleri, istenilen sigorta teminatı karşılamamakta kararlı davranırken, bu konuda devletlerin ya da petrol şirketlerin devreye çözüm için devreye girebileceği konuşuluyor.

ABD’DEN RUS PETROL TANKLARINA EK BELGEYE GEREK YOK AÇIKLAMASI

ABD’den tanker geçiş krizi ile ilgili bir açıklama geldi. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.  ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Adeyemo, Önal ile görüşmesinde Rus petrolüne fiyat sınırı uygulanmasının Türkiye'nin karasularından geçen petrol tankerlerine ek kontrol uygulamasının gerektirmediğini ifade etti.  

İNGİLTERE DE ÇÖZÜM İÇİN DEVREDE 

Telegraph gazetesinin haberine göre İngiltere de, boğaz girişlerinde tanker birikmesine çözüm için Türkiye ile temasa geçti. İngiltere Hazine Bakanlığı'ndan bir yetkili yaptığı açıklamada, konuyu çözmek için ABD, AB ve Türkiye'nin yanı sıra denizcilik sektörü ile de birlikte çalıştıklarını ifade etti. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler