1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bor içerikli yüzey dezenfektanı üretimi başlıyor

Bor içerikli yüzey dezenfektanı üretimi başlıyor

Türkiye’nin bor katkılı temizlik ve hijyen ürünlerinden BORON deterjan ve BOREL el dezenfektanının ardından yüzey dezenfektanı BORTAM’ın da seri üretimine başlandı. 

Bor içerikli yüzey dezenfektanı üretimi başlıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin bor katkılı temizlik ve hijyen ürünlerinden BORON deterjan ve BOREL el dezenfektanının ardından yüzey dezenfektanı BORTAM’ın da seri üretimine başlandı. 

Türkiye’nin bor katkılı temizlik ve hijyen ürünleri yelpazesi genişliyor. BORON deterjan ve BOREL el dezenfektanından sonra yüzey dezenfektanı BORTAM da seri üretimde… Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ‘Bordan gelen hijyen’ sloganıyla yeni tip koronavirüs (Covid 19) salgınıyla mücadele kapsamında üretilen antibakteriyel el dezenfektanı BOREL’den sonra, ortam ve yüzey dezenfektanı BORTAM’ın da laboratuvar sürecinin tamamlanmasıyla seri üretimine başlandığını açıkladı.

SPREY TİPİ BORTAM ORTAMI STERİLİZE EDECEK

Geçtiğimiz aylarda BOREL’in seri üretimine geçerek Covid 19 ile mücadelede dezenfektan ihtiyacını yerli ve milli imkânlarla hızlı bir şekilde karşıladıklarını hatırlatan Dönmez, BORTAM’ın aerosol formda üretilerek sprey tipi bir ürün olarak piyasaya sürüleceğini ifade etti. Dönmez, “El hijyeni sağlayan BOREL’den sonra, şimdi de ortam ve yüzey dezenfektanı BORTAM’ın üretimine başlıyoruz. Aerosol formda üretilecek olan BORTAM, ortamdaki bakteri ve virüsleri yok ederek ortamı sterilize edecek” dedi.

BOR BİLEŞİKLERİ VİRÜSLERE KARŞI ETKİLİ

Enerji Bakanı Dönmez, BORTAM’ın yeni normal dönemde toplu taşıma araçları, iş yerleri, okul ve ibadethane gibi kalabalık ortamlar ile evlerde rahatlıkla kullanabileceğini ifade etti. Bakan Fatih Dönmez, “BORTAM insan sağlığına zararı olmayan, hijyenik bir ürün” ifadelerini kullandı.

Covid-19 salgınının yayılım hızının ve bulaşma riskinin en aza indirilmesinde umumi ve kişisel alanlarda, uygun dezenfektanlarla yapılan ortam ve yüzey dezenfeksiyonunun önemli olduğunu vurgulayan Dönmez “Bor madeninin antibakteriyel ve antiviral özelliği biliniyor. Bor bileşiklerinin virüslere karşı etkili oldukları bilimsel çalışmalar ile gösterilmiş durumda” dedi.   

ÖZELLİKLERİ STANDARTLARIN ÇOK ÜSTÜNDE

Antibakteriyel, antifungal ve antiviral testleri başarıyla geçen BORTAM’ın, bu sınıftaki ürünler için belirlenmiş standartlara sahip olduğu belirtildi. Bakan Fatih Dönmez, “Uluslararası standartların koyduğu antimikrobiyal etki değerlerine göre elde edilen sonuç, istenilen değerlerin çok üzerinde. BORTAM’ın bu kapsamdaki sertifikasyon süreçleri de tamam” diye konuştu. 

BOR İÇERİKLİ YENİ ÜRÜNLER YOLDA

Bakan Dönmez, ayrıca bor içerikli yeni ürünlerin de yıl sonunda tanıtımını gerçekleştireceklerini belirtti. Dönmez, “Yıl sonunda bor madeninden üretilen, mutfaklarda kullanılacak hijyen ürünlerini vatandaşlarımızla buluşturacağız. Ülkemizin kaynaklarını en verimli şekilde, kaliteden ödün vermeden, emsalleriyle rekabet edecek, ihracatını da yapabilecek kapasitede üreteceğiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü BOREN’de; el dezenfektanlarının yanı sıra hava dezenfektanları üzerine de çalışmalar yürütülüyor. Ürün geliştirme ve test çalışmalarının tamamlanmasından sonra bu ürünün de imalatına başlanması bekleniyor. 

BORLU ÜRÜN AİLESİ BÜYÜYOR

Antibakteriyel özelliğe sahip bor madeninden ilk olarak 2019 Ocak ayında temizlik ürünü BORON üretildi. Aynı yılın kasım ayında toz ve sıvı formda renkli, beyaz ve genel kullanım amaçlı BORON üretimi yapıldı. 2020 Nisan ayında ise el dezenfektano BOREL üretimi başladı. İlk üretimler Covid-19 salgınına karşı sahada görev yapan Sağlık, İç İşleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarıyla beraber sahada görev yapan enerji çalışanlarına dağıtıldı. BORTAM’ın piyasaya çıkmasının ardından, bu yıl bor katkılı yeni temizlik ürünleri de raflardaki yerini alacak. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler