1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Botaş: 81 ilde gaz sevkiyatı sorunsuz devam ediyor

Botaş: 81 ilde gaz sevkiyatı sorunsuz devam ediyor

Botaş, bütün doğal gaz arz kaynaklarından azami seviyede gaz arzı sağlanarak doğal gaz arz talep dengesinin sürdürülmesi çalışmalarına büyük bir ciddiyet ve özenle devam edildiğini açıkladı.

Botaş: 81 ilde gaz sevkiyatı sorunsuz devam ediyor

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, 81ilin tamamına doğal gaz sevkiyatının rekor tüketimlere rağmen sorunsuz devam ettiğini açıkladı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında yer alan iddialara basın açıklaması ile yanıt verdi. Açıklamada, yer altı doğal gaz depoları, Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Üniteleri (FSRU) ve iletim şebekesine yönelik iddialara ilişkin, 81 ilin tamamında rekor tüketimlere rağmen gaz arzının sorunsuz devam ettiğini ve gerekli her türlü tedbirin alındığını bildirdi. 

İRAN KESİNTİSİNE KADAR TÜKETİCİLERE YANSITILMADI

Uzun süreli soğuk hava dalgası sonucunda doğal gaz talebinin rekor seviyelere ulaştığını kaydeden Botaş, İran tarafından yapılan gaz kesintisine kadar bu durumun kullanıcılara yansıtılmadığını ifade etti. Bu arızî durum neticesinde büyük sanayi tüketicileriyle elektrik santrallerine gaz arzının %60 seviyelerinde olmak üzere kesintisiz sunulduğunu kaydeden Botaş, “Bütün doğal gaz arz kaynaklarından azami seviyede gaz arzı sağlanarak doğal gaz arz talep dengesinin sürdürülmesi çalışmalarına büyük bir ciddiyet ve özenle devam edilmektedir” ifadesini kullandı.  

Botaş açıklamasında iddialara şu şekilde yanıt verdi:

“İDDİA: Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi Tamamlanmadı 

CEVAP: 2017 yılında 1.Fazı, 2021 yılında ise 2.Fazı devreye alınmak suretiyle proje tamamlanmıştır. Böylelikle toplam 1.2 milyar Sm3 depolama kapasitesine ulaşılmıştır. Kış sezonuna %100 doluluk oranıyla giren tesiste sadece 2021 yılında toplam 1 milyar Sm 3 doğal gaz iletim sistemine verilmiş halihazırda verilmeye devam edilmektedir. 2019 yılında başlayan GENİŞLETME PROJESİ ise 2023 yılında tamamlanacak olup toplamda 5.4 milyar Sm3 depolama kapasitesine ulaşılacaktır. 

İDDİA: Yer Altı Doğal Gaz Depolama Kapasiteleri 

CEVAP: Silivri ve Tuz Gölü Yer Altı Tesislerinin toplam depolama kapasitesi 2019 yılında 3.5 milyar Sm3’e 2020 yılında 3.9 milyar Sm3’e 2021 yılında ise 4.4 milyar Sm3’e çıkarılmıştır. 2022 yılında 5.8 milyar Sm3 , 2023 yılında ise 10 milyar m3 yer altı depolama kapasitesine ulaşılacaktır. 

İDDİA: İletim Şebekesi 

CEVAP: İletim şebekemiz, doğal gaz akışının hem doğudan batıya hem de batıdan doğuya doğru olacak şekilde dizayn edilmiştir. BOTAŞ’ın alt yapı yatırımlarında herhangi bir eksiklik söz konusu olmayıp, bütün kompresör istasyonları, tesis ve üniteleri emre amade olup çalışır durumdadır. Hâlihazırda iletim şebekemiz arz talep dengesini sağlayacak şekilde işletilmektedir. 81 ilimizin tamamına doğal gaz sevkiyatı rekor tüketimlere rağmen sorunsuz devam etmekte, sonrası için de her türlü tedbirler alınmış durumdadır. 

İDDİA: Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi’nin Doğal Gaz Sistemine Katkısı 

CEVAP: BOTAŞ Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi 2021 yılında işletmeye alınmış olup iletim sistemine sadece bu kış sezonunda toplam 1.1 milyar Sm3 depolama ve gazlaştırma hizmeti sunmuştur. FSRU gemileri yapıları itibariyle iletim sistemine yüksek basınçta doğal gaz verebilmektedirler. Bu özellikleri nedeniyle karada ilave bir kompresör istasyonuna ihtiyaç duymamaktadırlar. Ayrıca tüm engelleme gayret ve girişimlerine rağmen bu yıl içerisinde Saros FSRU tesisini de ülkemizin istifadesine sunmayı hedefliyoruz." 

 

Etiketler : ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler