1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. BOTAŞ ve TEİAŞ IPA Enerji Projesi için 3,14 milyon euro hibe alacak

BOTAŞ ve TEİAŞ IPA Enerji Projesi için 3,14 milyon euro hibe alacak

BOTAŞ ve TEİAŞ, IPA Enerji Sektörü Programı Faz III Projesi kapsamında hanelerde ve binalarda enerji verimliliği için 3 milyon 144 bin euroluk hibe alacak.

BOTAŞ ve TEİAŞ IPA Enerji Projesi için 3,14 milyon euro hibe alacak

Enerji Günlüğü - AB IPA Enerji Sektörü Programı Faz III Projesi Anlaşma Mektubu, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandı. BOTAŞ ve TEİAŞ, proje kapsamında 3 milyon 144 bin euroluk hibe kullanacak. 

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Enerji Sektörü Programı Faz III Projesi Anlaşma Mektubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. 

Anlaşma Mektubu, “Enerji Verimliliği: Hanehalklarında ve binalarda enerji verimliliğinin teşvik edilmesi” başlıklı projenin; Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) tarafından 3.143.914,66 euroluk bir hibe paketiyle finanse edilmesini kapsıyor. 

Proje; Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) uygulayacağı düşük karbonlu enerji teknolojilerinin belirlenmesi çalışmaları ile Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) uygulayacağı geliştirilmiş elektrik şebekesi işletmesine yönelik kapasitenin iyileştirilmesi çalışmalarından oluşacak. 

Finansman tutarının tamamı; proje kapsamındaki mal tedarikleri, danışmanlık dışı hizmetler, danışmanlık hizmetleri ve eğitim hizmetleri için 20 Nisan 2024 ile 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında kullanılacak. 

BOTAŞ’IN YÜRÜTECEĞİ ÇALIŞMALAR

BOTAŞ proje kapsamında 2 ana başlıkta çalışmalar yürütecek. Bunlardan birincisi doğalgaz piyasasında rekabetin ve şeffaflığın arttırılmasına yönelik aşağıdaki çalışmalar olacak. 

  • Piyasa yapıcı ve son çare tedarik mekanizması hakkındaki mevzuatın bölgesel uygulamaları ve bu mekanizmaların AB mevzuatına ve düzenlemelerine uygun olarak kullanılması hakkındaki iyi uygulamalar üzerinde odaklanman eğitim faaliyetleri. 
  • Doğalgaz piyasalarında rekabeti ve şeffaflığı arttırmaya yönelik yasal ve düzenleyici öneri taslaklarının hazırlanmasına destek çalışmaları.

BOTAŞ’ın gerçekleştireceği ikinci çalışma başlığı ise alev gazı geri kazanım sistemiyle ilgili aşağıdaki fizibilite çalışmalarından oluşacak. 

  • BOTAŞ Marmaraereğilisi LNG Terminalinde alev gazı geri kazanım sisteminin kurulmasına yönelik fizibilite, detay mühendislik, maliyet tahmin çalışmaları.
  • İlgili AB üye ülkelerindeki LNG terminallerine teknik saha ziyaretleri.
  • Çalıştaylar.
  • Alev gazı geri kazanım sistemine ilişkin yatırım kararlarını desteklemek amacıyla teknik şartnameleri ve pazar araştırmalarını sağlamak. 

TEİAŞ’IN GERÇEKLEŞTİRECEĞİ ÇALIŞMALAR

TEİAŞ ise iş geliştirme ve planlama kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla aşağıdaki çalışmaların yürütecek. 

  • TEİAŞ ile Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşletmeciler Ağı (ENTSO-E) üyesi İletim Sistemi İşletmecileri (TSO) arasında bir boşluk analizi ve karşılaştırma yapmak.
  • İhtiyaç değerlendirmesi yapmak ve önerilerde bulunmak.
  • TEİAŞ personeli için çalışma ziyaretleri ve ilgili eğitimleri gerçekleştirmek.
Önceki ve Sonraki Haberler