1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ’tan enerji yönetiminde bir ilk

BOTAŞ’tan enerji yönetiminde bir ilk

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, yerliliği ve verimliliği ön plana çıkaran çalışmaları ile enerji sektöründeki kamu kurumları arasında TS EN ISO 50001 Enerji...

BOTAŞ’tan enerji yönetiminde bir ilk

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, yerliliği ve verimliliği ön plana çıkaran çalışmaları ile enerji sektöründeki kamu kurumları arasında TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini tüm tesislerinde hayata geçiren ilk kuruluş oldu.

BOTAŞ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde başlattığı BOTAŞ Yer-Ver (Yerli ve Verimli) projeleri kapsamında, yerliliği ve verimliliği ön plana çıkaran çalışmaları ile enerji sektöründeki kamu kurumları arasında TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini tüm tesislerinde hayata geçiren ilk kuruluş oldu. 

TS EN ISO 50001 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ

TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi temelde, enerjinin sistematik bir şekilde yönetilmesi ve verimli kullanılmasına dayanıyor. BOTAŞ, en çevreci kuruluş olma parolası doğrultusunda; çalışanların tam katılım ve desteği ile enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanmayı, en düşük çevresel etki anlayışı ile enerji performanslarını sürekli ve sürdürülebilir bir biçimde geliştirmeyi, yeni teknolojileri takip ederek alternatif enerji kaynaklarını araştırmayı, her türlü bilgi ve kaynağı sağlamayı, tasarım, ürün, ekipman ve servislerin satın alınmasında enerji verimliliğine uygun seçimlerin yapılmasını güvence altına almayı ve benzer proseslerin enerji performanslarını karşılaştırmayı taahhüt eden bir Enerji Yönetim Sistemi Politikası benimsedi.

BOTAŞ, 2017 Aralık ayında pilot uygulama olarak başlattığı TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi çalışmalarında, Aralık 2018 itibarıyla kapsam genişlemesini de tamamlayarak tüm işletme ve tesislerinde Enerji Yönetim Sistemini uygulamaya başladı. 

DOĞALGAZ TÜKETİMİNDE %35, ELEKTRİK TÜKETİMİNDE %25 TASARRUF

2017 yılında pilot uygulama olarak başlatılan çalışmalar kapsamında, Genel Müdürlük Hizmet Binalarında izolasyon çalışmaları yapılmış, çatı güneş enerjisi sistemi kurulmuş, aydınlatma sisteminin tasarruflu lambalar ile değişimi sağlanmış ve ısıtma/soğutma boruları jeotermal borular ile değiştirilmiştir.  

BOTAŞ genelinde, elektik enerji maliyetinin optimizasyonuna ilişkin yapılan çalışmalar neticesinde, elektrik abonelikleri için elektrik tedarik anlaşması yapılmıştır. Maliyet iyileştirmesine yönelik çalışmalar ile Ekim 2017-Kasım 2018 döneminde önemli bir tarife tasarrufu sağlanmıştır.

Ayrıca Petrol İşletmelerinde 6 adet ana hat pompa motorunun daha verimli motorlar ile değiştirilmesi sağlanmış, doğal gaz iletim hattında ise verimli işletmecilik yapılarak kompresör istasyonlarında kullanılan dâhili yakıt gazından tasarruf sağlanmıştır.

Tüm bu iyileştirmelere bağlı olarak, 2018 yılı enerji tüketimi 2017 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, BOTAŞ’ın doğal gaz tüketiminde %35, elektrik tüketiminde ise %25’lik bir tasarruf sağlanmıştır.

RES VE GES YATIRIMLARI YAPILACAK

Enerji yönetimi çalışmaları dâhilinde ilk etapta 1 MW’lık Güneş Enerji Santrali (GES) ihalesi yapılmıştır. Önümüzdeki süreçte planlanan proje hedefleri arasında, 5 MW’lık yeni bir GES projesi de öngörülmektedir. 

Kompresör istasyonlarında ortaya çıkan ve büyük bir enerji potansiyeline sahip yüksek debi ve sıcaklıktaki egzoz gazlarının geri dönüşümünü sağlayarak, elektrik üretimine imkân sağlayan Baca Atık Isı Geri Kazanım Projesinin de yine önümüzdeki süreçte pilot uygulama olarak bir kompresör istasyonunda hayata geçirilmesi ve devamında da uygun olan tüm istasyonlarda yaygınlaştırılması planlanmaktadır. 

Diğer taraftan, Rüzgâr Enerji Santrali (RES) kurulumu için uygun olduğu belirlenen Kuruluşumuza ait tesislerde de önümüzdeki süreçte RES kurulumu çalışmalarının yapılması planlanmaktadır.

 
Önceki ve Sonraki Haberler