1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bozay: Düşük karbonlu çimentolar kamu ihalelerinde kullanılmalı

Bozay: Düşük karbonlu çimentolar kamu ihalelerinde kullanılmalı

Türkçimento CEO’su Volkan Bozay, 2022 yılında 1,6 milyon ton atık kullanarak %10,1 oranında alternatif yakıttan enerji elde ettiklerini kaydetti.

Bozay: Düşük karbonlu çimentolar kamu ihalelerinde kullanılmalı

Enerji Günlüğü - Türkçimento CEO’su Volkan Bozay, çimento sektöründe alternatif yakıt kullanımına verdikleri önemi vurgulayarak, düşük karbonlu çimentoların kamu ihalelerinde kullanılmasına olanak sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) CEO’su Volkan Bozay Cemtech Europe etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, Türk çimento sektörünün dünyanın en büyük beşinci ve Avrupa’nın lider üreticisi olduğunu belirterek, üretim ve satış rakamlarındaki başarılarının yanında yeşil mutabakata uyum, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliği konularında da dünya liginde yer aldığını söyledi.

Bozay, “Önümüzdeki dönem için belirlediğimiz düşük karbon stratejimizi kamu iş birlikleri ile geliştirip bu konuda da dünyada öncü olmayı hedefliyoruz. Finansman ve mevzuat açısından geliştirilmesi gereken noktalar olsa da yakın zamanda bu iş birliklerimiz sayesinde hedeflerimize daha çabuk ulaşacağımıza inanıyoruz. Düşük karbonlu üretim konusunda kısa vadede önceliğin alternatif hammadde ve alternatif yakıta verilmesi gerektiği görüşündeyiz. Hesaplarımıza göre 2022 yılında 1,6 milyon ton atık kullanarak %10,1 oranında alternatif yakıttan enerji elde ettik. Düşük karbonlu üretim yolculuğunda sektör olarak karbon yakalama ve depolama ile hidrojen kullanımı gibi yeni nesil teknolojiler de sektörle entegre olmaya başladı. Hedefimiz, düşük karbonlu çimentoların kamu ihalelerinde kullanılmasına olanak sağlamak” dedi. 

ALTERNATİF YAKIT KULLANIMI ÖNEMLİ

Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması geçiş sürecinin 1 Ekim itibarıyla başladığını hatırlatan Bozay, “Ülkemizde Avrupa Birliği’ne tam uyumlu bir emisyon ticaret sistemi kurulursa, karbon fiyatının karbondioksitin ton başına 100 euro olduğu varsayımıyla, 2026 yılından sonra kademeli olarak iç piyasada ürünlere 15 ila 80 euro ilave karbon maliyeti uygulanması gerekecek. Bu, son tüketiciyi olumsuz etkileyecek bir durum oluşturacak. Bu nedenle, sektörümüzde alternatif yakıt kullanımına verdiğimiz önemi vurgulamak isterim” değerlendirmesini yaptı.  

Önceki ve Sonraki Haberler