1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Brisa, Enerjisa İşimin Enerjisi ile 2.4 milyar TL kazanacak 

Brisa, Enerjisa İşimin Enerjisi ile 2.4 milyar TL kazanacak 

Lastik şirketi Brisa, iki fabrikasında Enerjisa Enerji’nin geliştirdiği enerji verimliliği çözümü ile yılda 117 milyon liralık enerji tasarrufu sağlayacak.

Brisa, Enerjisa İşimin Enerjisi ile 2.4 milyar TL kazanacak 

Enerji Günlüğü - Brisa, İzmit ve Aksaray fabrikalarında, Enerjisa Enerji’nin İşimin Enerjisi çatısı altında uygulanacak enerji verimliği uygulamaları ile yılda 117 milyon liralık enerji tasarrufu sağlayacak. Sistem sayesinde şirket, 2.2 milyon liralık daha az su kullanacak.  

Türkiye enerji sektörünün önde gelen oyuncularından Sabancı Holding-Alman E.ON Ortaklığı Enerjisa Enerji, Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation ortaklığı lastik şirketi Brisa'ya enerji verimliliği çözümü geliştirdi. İki şirket, Brisa, İzmit ve Aksaray fabrikalarında enerji verimliliği sağlamak üzere işbirliği yapacak. İş birliği kapsamında sağlanacak finansman ve performans modeliyle tesislerin tüm ısıtma ve soğutma sistemlerini dönüştürerek daha verimli hale getirecek projenin Enerji Performans Sözleşmeleri imzalandı.

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar ve Brisa CEO’su Haluk Kürkçü’nün imzaladığı anlaşma ile beraber, Brisa’nın İzmit ve Aksaray fabrikalarının doğal gaz ve su tüketimleri azalacak, enerji verimliliği sağlanacak ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı verilecek.

2,4 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLANACAK

Her fabrikanın kendi iç süreç ve teknolojisine özel olarak tasarlanmış ısı pompaları sayesinde, Brisa’nın İzmit ve Aksaray fabrikalarında yıllık 117 Milyon TL’lik enerji tasarrufu ve 2,2 Milyon TL’lik su tasarrufu sağlanması öngörülüyor. Bu tasarruf tutarının ise enerji verimliliği uygulamalarının ekonomik ömrü boyunca net bugünkü değer olarak (NBD) toplamda 2,4 Milyar TL tasarrufa ulaşması bekleniyor. 2022 yılında başlanan ve 2023 yılında devreye alınacak yenilenebilir enerji ve verimlilik projeleriyle 68 bin tonun üzerinde karbon salımının önleneceği hesaplanıyor. 

“YENİLİKÇİ, ETKİ ODAKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRÜN VE HİZMETLER GELİŞTİRİYORUZ”

Her geçen gün artan enerji ihtiyacının, enerji verimliliğini bir zorunluluk haline getirdiğini vurgulayan Enerjisa Enerji CEO'su Murat Pınar, "Enerji verimliliğinin sağlanması, enerji üretimi - iletimi ve tüketimi alanında yapılacak çalışmaların bir bütün olarak ele alınmasını gerektiriyor. Enerjisa Enerji olarak İşimin Enerjisi çatısı altında sorumluluklarımızın bilinciyle enerji verimliliği uygulamalarını müşterilerimiz ile buluşturuyoruz. Bu uygulama kapsamında sektörde rol model olan; yenilikçi, etki odaklı ve sürdürülebilir ürün ve hizmetler geliştiriyoruz" dedi. 

PERFORMANS GARANTİLERİ VERİLİYOR

Murat Pınar, Enerjisa Enerji'nin, proje kurulumları tamamlandıktan sonra Brisa İzmit fabrikasında 21 ay, Brisa Aksaray fabrikasında ise 15 ay boyunca performans garantisi vererek sistemin işletilmesinden, bakımından ve veriminden sorumlu olacağını vurguladı. 

KENDİ KENDİNİ ÖDEYEN BİR MODEL

Projelerin mühendislik çözümü ile finansmanının da yine Enerjisa tarafından sağlanacağını kaydeden Pınar, "Brisa’nın İzmit ve Aksaray fabrikalarına kurulacak ısı pompası fabrikanın ilerleyen dönemdeki ihtiyaçları göz önüne bulundurularak gerekli genişleme altyapılar hazırlanarak kurulacak. Bu şekilde bakıldığında hem tasarruf sağlayan, hem kendi kendini ödeyen, hem de sözleşme sonunda tamamen müşteriye kalan ve tüm bu süreçlerde de Enerjisa’nın uzman kadrosunun her aşamasıyla bizzat ilgilendiği bir model” diye konuştu.  

KARBON SALIMI AZALACAK

Brisa CEO’su Haluk Kürkçü, iki fabrikalarına kurulacak ısı pompası sistemleri ile yakıt kaynaklı karbon salımında azaltım sağlanacağını belirterek  “Hemen hemen her üretim faaliyetinin enerji tüketimi ile ilgisini göz önünde bulundurduğumuzda, enerjinin verimli kullanılmasının, sürdürülebilir kalkınmanın ön koşullarından biri olduğu bilinci ile hareket ediyoruz. Enerji verimliliği projeleri bizim için iklim değişikliği ile mücadele kapsamında belirlediğimiz hedeflerimize ulaşmada da en büyük önceliklerimizden bir tanesi" dedi. 

PROJE YIL SONUNA DOĞRU DEVREYE GİRECEK

İş birliği kapsamında Enerjisa’nın kuracağı ısı pompası sayesinde fabrikalarda kullanılan soğutma sisteminden açığa çıkan ısı, ısıtma olarak fabrikalara geri kazandırılacak ve böylece doğal gaz ve su kullanımından tasarruf sağlanacak. Proje sayesinde yılda 4 kişilik 6 bin 666 hanenin ısınma ihtiyacı, 458 hanenin ise su ihtiyacı kadar tasarruf sağlanacak. Proje her iki fabrikada da yıl sonuna doğru devreye girecek. 

2050’DE NET SIFIR HEDEFLENİYOR

Brisa’da her işi düşünmeye sürdürülebilirlik ile başladıklarını belirten Genel Müdür Haluk Kürkçü şöyle devam etti "Sürdürülebilirliği düşük karbon ekonomisine geçiş, düşük temas ekonomisine geçiş ve sosyal-kültürel dönüşüm olmak üzere üç ana odakta ele alıyoruz. Bu kapsamda; emisyon azaltım hedeflerimizi 1,5 derece senaryosuna göre hesapladık. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) inisiyatiflerinden Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne onaylattık. Hedefimiz; 2030 yılına kadar doğrudan emisyonlarımızı yüzde 56 azaltmak ve 2050’de net sıfıra ulaşmak.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler