1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Bulgaristan AB’den kömürde erteleme talebine hazırlanıyor

Bulgaristan AB’den kömürde erteleme talebine hazırlanıyor

Bulgaristan hükümeti, Avrupa Komisyonu’ndan kömür santrallerinin kapatılmasını 2038 yılına kadar uzatılmasını talep etmeye hazırlanıyor.

Bulgaristan AB’den kömürde erteleme talebine hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Bulgaristan, kömür yakıtlı elektrik santrallerinin kapanmasını 12 yıl erteleyerek 2038 yılına uzatmayı planlıyor. 

Bulgaristan Parlamentosu, kömürle yakıtlı termik santrallerinin aşamalı olarak kapatılmasının on iki yıl ertelenerek 2038'e kadar uzatılmasını talep ederek, hükümete ülkenin Ulusal İyileştirme ve Direnç Planının bazı kısımlarını Avrupa Komisyonu ile yeniden müzakere etme yetkisi verdi. 

Parlamento basın ofisi yaptığı açıklamada, Bulgaristan hükümetinin elektrik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonlarını 2025 yılı sonuna kadar 2019 değerlerinin %40'ına düşürme taahhüdünü revize etmeye çalışacağını bildirdi. 

Parlamentonun kararı, yenilenebilir enerjinin depolanması için ulusal altyapıya yapılacak yatırımların, bireysel kullanım amaçlı enerji depolama bataryaları için bir hibe mekanizmasına dönüştürülmesini öngörüyor. 

Ayrıca, jeotermal enerjinin geliştirilmesi için ayrılan miktarın yarısı, çok aileli konut binaların enerji verimliliğinin iyileştirilmesine yönlendirilecek ve geri kalanı, bireyler ve işletmeler için hibeye dönüştürülecek. 

Bulgaristan, Avrupa Komisyonu tarafından geçen yıl onaylanan toparlanma ve dayanıklılık planı kapsamında 5,69 milyar euro (6,14 milyar dolar) hibe alacak ve ilk 1,37 milyar euro hibe bu yıl Aralık ayında ödenecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler