1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Bulgaristan Belene NGS için yatırımcı arıyor

Bulgaristan Belene NGS için yatırımcı arıyor

Bulgaristan’ın yeniden gündemine aldığı 2000 MW’lık Belene Nükleer Elektrik Santrali’nin inşaatı için ihale açıldı.

Bulgaristan Belene NGS için yatırımcı arıyor

Enerji Günlüğü - Bulgaristan’ın yeniden gündemine aldığı 2000 MW’lık Belene Nükleer Elektrik Santrali’nin inşaatı için ihale açıldı.

Bulgaristan Enerji Bakanlığı, daha önce vazgeçtiği 2.000 megawatt büyüklüğündeki Belene Nükleer Santrali projesi için yeniden ihaleye çıktı. Belene Nükleer Enerji Santrali’ne stratejik yatırımcı bulma ihalesi 22 Mayıs 2019 tarihinde açıldı. İhale AB’nin C176 sayılı Resmi Gazetesi’nde yayımlandı. İhaleye teklif verme süresi yayımlanma tarihinden itibaren 90 gün. 

İhaleyi alacak yatırımcının devlet garantisi veya uzun vadeli enerji alım sözleşmesi olmadan santrali inşaa etmesi gerekiyor. 

PROJENİN BEDELİ BELLİ DEĞİL

Projenin bedeli henüz belli değil. 2011 yılında HSBC’nin yaptığı analizde o zamanki fiyatın 10 milyar avro olduğunu hesaplamıştı. Geçen yıl Bulgaristan Bilimler Akademisi’nin hazırladığı raporda ise projeye en az 10,5 milyar euro yatırılması halinde gerçekleşebileceği kaydedilmişti. 

Birçok bağımsız uzman, yatırım yapması beklenen Çinli yatırımcıların devlet garantisi olmadan yatırım yapmayacağını, Rusların ise yatırımdan ziyade Bulgaristan devletine kredi vererek inşasını yapmak istediklerini belirtiyor. 

Bulgaristan, Belene nükleer santrali için daha önce yaptığı ve Rus nükleer enerji şirketi Rosatom'un kazandığı ihaleyi AB'den ve Washington'dan gelen baskılarla 2012'de iptal etmişti. İhalenin iptal edilmesi nedeniyle, Bulgaristan, Rosatom'dan mahkeme kararı ile nükleer santrali almak ve 600 milyon euro ödemek zorunda kalmıştı. 

Çin’de devlete ait en büyük nükleer enerji şirketi CNNC de Bulgar Ulusal Enerji Şirketi’ne (NEC) bir mektupla niyet beyanında bulunarak santralin yapımı için istekli olduğunu bildirmişti. Aynı şekilde Rosatom da ihale için yeniden istekli olduklarını açıklamıştı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler