1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bulgaristan EB Hristov: Rus gazı için görüşmemiz kaçınılmaz

Bulgaristan EB Hristov: Rus gazı için görüşmemiz kaçınılmaz

Bulgaristan Enerji Bakanı Rossen Hristov, doğal gaz tedariki için Türk gaz ticaret şirketleri ile müzakereler yapacaklarını açıkladı.

Bulgaristan EB Hristov: Rus gazı için görüşmemiz kaçınılmaz

Enerji Günlüğü - Bulgaristan Enerji Bakanı Rossen Hristov, doğal gaz arzının yeniden başlaması için Rusya ile görüşmelerinin kaçınılmaz olduğunu açıkladı. 

Bulgaristan, kış için enerji arz güvenliğini sağlamak ve daha ekonomik gaz tedariki için yüzünü yeniden Rus gazına çevirdi. Bulgaristan'da kurulan geçici hükümetin Enerji Bakanı Rossen Hristov, hükümetin kış dönemi için yeterince doğal gaz tedarik edileceği sözünü vermesinin ardından yaptığı açıklamada, Nisan ayında kesilen Rus gazı arzının yeniden başlaması için Gazprom ile görüşmeler yapılması gerektiğini söyledi.

Daha ucuz gaz sağlamak için görüşmelerin gerekli olacağını kaydeden Hristov, “İş dünyasının ve sendikaların talepleri göz önüne alındığında, gerçekte Gazprom ile arzı yenilemek için görüşmeler kaçınılmaz” ifadesini kullandı.

"AZERBAYCAN GAZ TEDARİKİNDE ARTIŞ İÇİN GÖRÜŞECEĞİZ"

Gazprom ile görüşmelerin çok zorlu geçeceğini vurgulayan Hristov açıklamasında görüşmelerin ne zaman başlayabileceğini söylemedi. Hristov ayrıca, doğal gaz arzının artırılması için bu hafta Azerbaycan ile görüşeceklerini vurguladı. Halihazırda yılda yaklaşık 3 milyar metreküp gaz ihtiyacı olan ülke, Azerbaycan'dan yılda 1 milyar metreküp gaz alıyor ve geri kalanını piyasadan karşılıyor.

Enerji Bakanı, doğal gaz tedariki için Türk gaz ticaret şirketleri ile de müzakereler yapacaklarını ifade etti.  

Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan, Gazprom'un önceki hükümetin ruble olarak ödeme yapmayı reddetmesi üzerine Bulgaristan'a olan arzını kestiği Nisan ayına kadar gaz ihtiyacının %90'ından fazlasını Rus teslimatlarıyla karşılıyordu. Ülkenin Gazprom ile uzun vadeli gaz anlaşmasının süresi ise 2022 yılının sonunda bitiyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler