1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bulgaristan ve Polonya’ya Rus gazı sevkiyatı durduruldu

Bulgaristan ve Polonya’ya Rus gazı sevkiyatı durduruldu

Gazprom, doğal gaz ödemelerini rubleyle yapmayacaklarını açıklamalarının ardından Bulgaristan ve Polonya'ya gaz akışını durdurdu.

Bulgaristan ve Polonya’ya Rus gazı sevkiyatı durduruldu

Enerji Günlüğü - Rusya, ödemelerini ruble olarak yapmayan Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını durdurdu. 

Avrupa Birliği gaz iletim operatörleri ağından alınan veriler, Polonya'ya bu sabah gaz tedarikinin kesildiğini göstermişti. Daha sonraki veriler ise Belarus üzerinden Polonya'ya ulaşan hatta yeniden gaz akışına işaret etti.Bulgaristan'ın gaz şebekesi, ülkenin bu sabah itibariyle hala Rus gazı aldığını bildirmişti.

Bu karışıklıkların ardından Rus doğal gaz devi Gazprom bir açıklama yaparak, Polonya ve Bulgaristan'ın Rusya'dan doğal gaz ithalatı için ödemeleri ruble olarak yapmayı reddetmesi nedeniyle bu ülkelere gaz dağıtımını kestiğini duyurdu.

BULGARİSTAN KESİNTİYİ ŞANTAJ OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Bulgaristan Enerji Bakanı Aleksandır Nikolov, Gazprom’un Bulgaristan’a doğal gaz girişini durdurduğunu açıkladı. Bulgaristan Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada da Nisan ayı için Rus doğal gazı ödemesinin yapıldığı ve gaz sevkiyatının durmasının sözleşmenin ihlali olacağı belirtildi.

Rusya'nın Bulgaristan'a gaz sevkiyatını durdurmasını şantaj olarak niteleyen Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov ise Gazprom'un ortaya koyduğu ödeme rejiminin sözleşmenin ihlali olduğunu kaydetti. Kiril, transit gaz akışı da dahil olmak üzere Gazprom ile tüm sözleşmelerini gözden geçireceklerini ifade etti. 

“DOST OLMAYAN DİĞER ÜLKELERE DE GAZ AKIŞI DURDURULMALI”

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın sözcüsü Vyacheslav Volodin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dost olmayan doğal gaz alıcılarının ödemeleri ruble ile yapmaları gerektiğini aksi halde gazları kesilmesi gerektiğini söyledi. Sözcü, “Polonya ve Bulgaristan dışındaki dost olmayan ülkelere de gaz akışı durdurulmalı” dedi.

AB’DEN ORTAK YANIT AÇIKLAMASI

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise yaptığı açıklamada, “Gazprom'un Avrupalı müşterilerine gaz sevkiyatını durduracağı açıklaması Rusya'nın gazı bir şantaj aracı olarak kullanma girişiminin yeni bir örneği” dedi. Von der Leyen, 

Gazprom’un bu kararının sözleşme ihlali olduğunu ve bu ihlalin tüm AB'nin sorunu olduğunu belirterek, AB'nin ortak yanıt vereceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart'ta doğalgaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu. Putin’in 31 Mart’ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe giren yeni sisteme göre, Rus gazı alan ülkelerin, Gazprombank'tan hesap açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmalarının ardından söz konusu fonlar Moskova Borsasında rubleye çevrilecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler