1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya’dan doğal gazda ruble kararı

Rusya’dan doğal gazda ruble kararı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerin doğal gaz ödemelerini 1 Nisan'dan itibaren ruble ile yapacaklarını, aksi halde mevcut anlaşmaların duracağını açıkladı. 

Rusya’dan doğal gazda ruble kararı

Enerji Günlüğü - Rusya, doğal gaz ihracatında Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerin ödemelerinin 1 Nisan'dan itibaren ruble olarak alınmasına karar verdi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘dost olmayan’ ülkeleri kapsayan gaz anlaşması taraflarına ödemelerini 1 Nisan'dan itibaren rubleyle yapmaları şartı getiren kararnameye imza attı. Putin, koşula uymayan ülkelerin anlaşmalarının sonlandırılacağını belirterek, "Kimse bize bir şeyleri bedavaya satmıyor, biz de hayır işi yapmıyoruz. Bu sebeple hâlihazırda devam eden anlaşmalar duracak" dedi. 

Kararnameye göre, Rus gazının dost olmayan ülkelere satışında rubleyle ödeme alınmasına yönelik yeni sistem, 1 Nisan 2022 tarihi (bugün) itibarıyla devreye girecek. Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerin Gazprombank’ta hesap açarak ödemeyi bu bankaya yapmaları gerekiyor. Ödemeler Moskova Borsası'nda rubleye çevrilecek.

ALMANYA VE FRANSA’DAN AÇIKLAMALAR

Almanya, Putin'in kararını şantaj olarak nitelendirdi ve şantaja boyun eğmeyeceklerini açıkladı. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire de Fransa ve Almanya'nın Rusya'nın gaz akışını durdurmasına hazır olduğunu belirtti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler