1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom, Orsted ve Shell’e gaz sevkiyatını durdurdu

Gazprom, Orsted ve Shell’e gaz sevkiyatını durdurdu

Gazprom, Danimarkalı enerji şirketi Orsted’e bu sabah itibariyle doğal gaz tedariğini kesti.

Gazprom, Orsted ve Shell’e gaz sevkiyatını durdurdu

Enerji Günlüğü - Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom, ruble ile ödemeyi kabul etmeyen Shell Europe ve Orsted şirketlerine gaz tedariğini durdurdu.

Rus doğal gaz devi Gazprom, Rusya'nın talep ettiği şekilde doğal gaz ödemesini ruble olarak yapmayı reddetmeye devam eden Danimarka merkezli enerji şirketi Orsted’e doğal gaz tedarikini bugünden itibaren kestiğini duyurdu. Gazprom ayrıca ruble ile ödeme yapmayan İngiltere merkezli Shell Energy Europe şirketine de gaz tedariğini tamamen kestiğini açıkladı.

Gazprom dün de Hollandalı gaz ticaret şirketi GasTerra’ya gaz tedariğini Nisan ayı gaz teslimatları için ödeme yapmamasının ardından tamamen durdurmuştu. Şirket daha önce de Polonya, Bulgaristan ve Finlandiya'ya doğal gaz sevkiyatlarını durdurmuştu.

ENERGİNET: ALMANYA’DAN DANİMARKA’YA GAZ AKIŞI DEVAM EDİYOR

Öte yandan Almanya'dan Danimarka'ya gaz akışının devam ettiği bildirildi.  Danimarka'nın doğal gaz dağıtım ağını yöneten Energinet'in verilerine göre, Almanya'dan Danimarka'ya gaz akışı istikrarlı bir şekilde sürüyor. Rusya ile Danimarka arasında doğrudan bir doğal gaz boru hattı bulunmuyor ve Danimarkalı alıcıların Gazprom'dan başka tedarikçilerden gaz alma imkanları var. 

GAZPROM’UN BDT DIŞINA GAZ İHRACATI AZALDI

Gazprom'un Bağımsız Devletler Topluluğu üyeleri dışındaki müşterilerine doğal gaz ihracatı da Ocak-Mayıs 2022 döneminde yüzde 27,6 azaldı.  Gazprom, ilk 5 ayda BDT dışına 61 milyar metreküp gaz ihraç etti.  

Ocak-Mayıs döneminde Gazprom'un doğal gaz üretimi de yüzde 4,8 azalarak 211,4 milyar metreküpe geriledi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler