1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bulgaristan gaz depolama tesisini yeniliyor

Bulgaristan gaz depolama tesisini yeniliyor

Bulgaristan’ın tek yeralatı gaz depolama tesisi olan Çiren’in kapasitesi 2024 sonuna kadar 550 milyon metreküpten 1 milyar metreküpe çıkarılacak.  

Bulgaristan gaz depolama tesisini yeniliyor

Enerji Günlüğü - Bulgaristan, Çiren Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin Rus donanımlarını ABD’ninki ile değiştirip kapasitesini 2024’e kadar iki kat arttıracak.

Bulgaristan’ın tek depolama tesisi olan ve mevcut durumda kapasitesinin yüzde 80’i kullanılmakta olan Vratsa ilindeki Çiren Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi’ni genişletme projesi başlıyor. Bulgaristan'ın doğal gaz iletim ve depolama sistemi işletmecisi Bulgartransgaz, Bulgar inşaat şirketi Glavbolgarstroy liderliğindeki konsorsiyum DZZD Tech Energy Expansion ile doğal gaz depolama kapasitesinin iki katına çıkarılması için bir proje başlatılmasına yönelik anlaşma imzaladı.  300 milyon euro büyüklüğündeki proje ile Çiren tesisinin kapasitesi 2024 sonuna kadar 550 milyon metreküpten 1 milyar metreküpe çıkarılacak.  

Anlaşma ile Glavbolgarstroy’un Amerikan şirketleriyle beraber oluşturduğu konsorsiyum, ülkenin tek doğal gaz depolama tesisinin 70’li ve 80’li yıllardan kalma Rus tesisleri Amerikan donanımı ile değiştirilecek. 

Bulgartransgaz İcra Direktörü Vladimir Malinov, imza töreninde yaptığı değerlendirmede, Chiren UGS'deki artan depolama kapasitesinin doğal gaz arz güvenliğini sağlayacağını ve rekabeti ve alternatif kaynaklardan doğal gaza erişimi artırmaya katkıda bulunacağını söyledi.

Bulgaristan kısa bir süre önce Türkiye ile 13 yıllık bir doğal gaz anlaşması imzalamıştı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler