1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Çanakkale’deki Gülpınar RES’i büyütecek finansman tamam

Çanakkale’deki Gülpınar RES’i büyütecek finansman tamam

Çanakkale’de 35 MW kurulu güçle elektrik üreten Gülpınar RES’in ilave 159 MW ikinci faz yatırımı için KfW IPEX - Bank, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası finansman sağlayacak.

Çanakkale’deki Gülpınar RES’i büyütecek finansman tamam

Enerji Günlüğü - Çanakkale’deki Gülpınar RES’in 194 MW’a çıkarılması için gerekli finansman sağlandı. Tamamlandığında Türkiye’nin 5. büyük RES’i olarak 1 milyon kişiye elektrik sağlayacak santral için KfW IPEX - Bank, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası ile anlaşıldı.

ERN Holding’in bünyesinde yer alan Yelen Gülpınar Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yatırımı olan Gülpınar Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) projesinde önemli bir kilometre taşına daha imza atılarak proje finansal kapanışı gerçekleştirildi. 

Çanakkale Denizgöründü mevkiinde bulunan, Gülpınar RES Projesi'nin 35 MW’lık ilk fazı Mart 2020'de devreye alınmıştı. Proje kapsamında gerçekleştirilen ilave 159 MW ikinci faz yatırımı ile toplamda 194 MW kurulu güce erişilmesi hedefleniyor. Toplam yatırım tutarı 250 milyon euro olan projenin, 96,5 milyon euro tutarındaki kısmı Alman İhracat Destek Kuruluşu olan Euler Hermes garantisi kapsamında KfW-Ipex Bank’tan temin edilirken, geri kalan kısım özkaynak katkısına ilave olarak Türkiye İş Bankası ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’ndan temin edilen krediler ile finanse edildi. 

1 MİLYON KİŞİYE ELEKTRİK SAĞLAYACAK

Gülpınar Rüzgar Enerji Santrali, Mayıs 2024 itibariyle tüm fazları devreye alınarak yatırımın tamamlanmasıyla, Türkiye’nin rüzgâr enerjisi alanındaki en büyük beşinci Rüzgâr Enerjisi Santrali yatırımı olacak. Yıllık 630 milyon kWh yenilenebilir enerji üretimiyle, 200 bin hanenin, yani ortalama 1 milyon insanın yıllık enerji ihtiyacını karşılayarak 400.000 ton karbon (CO2) emisyonu salınımının önüne geçecek.

TÜRKİYE’NİN 5. BÜYÜK RES’İ OLACAK

Gülpınar RES Projesi Finansman Kapama toplantısında açıklamalarda bulunan Yıldızlar Grup ve ERN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Müfit Eren, “Gülpınar Rüzgâr Enerjisi Santrali, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve ilave kapasite yaratılması bakımından önem arz ediyor. Gülpınar Rüzgar Enerji Santrali projemizde, Mayıs 2024’te türbinlerin tamamının devreye alınmasıyla toplam 194 MW kurulu güce erişeceğiz. Gülpınar RES, Türkiye genelinde rüzgâr enerjisi alanındaki en büyük beşinci Rüzgâr Enerjisi Santrali olacaktır’’ dedi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler