1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Çandarlı Limanı’nın denizüstü RES kurulum limanına dönüşmesi planlanıyor

Çandarlı Limanı’nın denizüstü RES kurulum limanına dönüşmesi planlanıyor

İZKA Koordinatörü Murat Çelik, Çandarlı Limanı’nın denizüstü rüzgar enerjisi kurulum limanına dönüşmesi ve liman arka sahasında sektör için bir üretim üssü olacak şekilde bir endüstri bölgesi olması için çalıştıklarını açıkladı.

Çandarlı Limanı’nın denizüstü RES kurulum limanına dönüşmesi planlanıyor

Enerji Günlüğü - İzmir Çandarlı Limanı’nın rüzgar enerjisi sektöründe ihracat ve denizüstü kurulum limanına dönüşmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi kapsamında gerçekleştirilen “Türkiye Tedarik Zincirinde Yerlileşmenin Rolü” başlıklı seminerde değerlendirmelerde bulunan İzmir Kalkınma Ajansı Koordinatörü Murat Çelik, İzmir’in rüzgarın başkenti olma ünvanını hakettiğini belirterek, Çandarlı Limanı önemli gündem maddelerinden birisi olduğunu kaydetti. Çelik, “Çandarlı Limanı’nın ihracat ve denizüstü kurulum limanına dönüşmesi ve liman arka sahasında sektör için bir üretim üssü olacak şekilde bir endüstri bölgesi olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

“BELLİ BİR STRATEJİ İLE HAREKET EDİYORUZ”

İzmir’in hem sanayi hem de hizmetler açısından rüzgar enerjisi faaliyetlerinin yoğunlaştığı, sektör firmalarının kümelendiği bir şehir olduğunu belirten Çelik, İzmir’in uluslararası ölçekte de bir rüzgar enerjisi merkezi haline geldiğini ifade etti. İzmir Kalkınma Ajansı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda sektörün gelişmesi ve yerlileşmesinin artması için çalışmalara yoğun bir şekilde devam ettiklerini kaydeden Çelik, “Bu konuda belli bir strateji ile hareket ettiğimizi belirtmek isterim. Ajans olarak geliştirdiğimiz rüzgar enerjisi sektörü ve İzmir Denizüstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritası bu konuda bizim temel dökümanımız. 

İZMİR BÖLGESİNDE DENİZÜSTÜ RES POTANSİYELİ ÖLÇÜLÜYOR

İzmir bölgesinde denizüstü rüzgar potansiyelinin ölçümü konusunda çalışmaları olduğunu ifade eden Çelik, “Ancak burada alınacak izinler konusunda bir darboğaz yaşadığımızı ve yavaş ilerlediğimizi belirtmek isterim. Bu durumu sektörü ilgili tüm paydaşlara daha iyi anlatmamız gerektiğinin bir göstergesi diye değerlendiriyorum” dedi. 

Çelik, Ajans olarak yine Türkiye’de yüzer rüzgar türbini platformu üretimi ve dolayısıyla yerlileştirmesi için bir ön fizibilite çalışması yayınladıklarını hatırlattı. 

BATI ANADOLU SERBEST BÖLGESİ KURULDU

Çelik, İzmir’deki iş dünyası paydaşlarında sektörün önemi konusunda farkındalık oluşmaya başladığını belirterek, “Örneğin İzmir’de yeni kurulan bir serbest bölgemiz mevcut. Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde temel olarak odak temiz enerji ve rüzgar enerjisi olacak” dedi. 

Çelik, sektörün ihracat faaliyetleri koordinasyonu için Ege İhracatçıları Birliği tarafından yenilenebilir enerji ihracatçı birliği kurulmasına yönelik çalışmaların da başladığını ve tüm sektörün katkılarını bu alanda beklediklerini belirtti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler