1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. CEA pil tedariki için strateji önerileri sundu

CEA pil tedariki için strateji önerileri sundu

Amerikan merkezli CEA piyasa istihbaratı yönetici O’Laorie, pil enerji depolama sistemlerinin nakliye maliyetinin iki yıl içinde 12 katına çıktığını belirtti.

CEA pil tedariki için strateji önerileri sundu

Enerji Günlüğü - Temiz enerji konusunda çalışmalar yürüten Clean Energy Associates, pil enerji depolama sistemlerinin tedariki için farklı strateji önerilerinde bulundu.

ABD merkezli güneş ve enerji depolama üzerine çalışan Clean Energy Associates'in (CEA) piyasa istihbaratı kıdemli yöneticisi Cormac O'Laoire, pil enerji depolama sistemi (BESS) tedarik zincirindeki bozulmalara dikkat çekerek, lityum gibi hammaddelerin maliyetinin yükseldikçe, pil fiyatlarının yüzde 20 ila yüzde 30 daha yüksek olduğunu ve bu durumun bazı projeleri ekonomik olmaktan çıkardığını söyledi.

Yükselen pil enerji depolama sistemi (BESS) nakliye maliyetleri ile birlikte Çin'den Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Kıyısına bir konteyner taşımanın fiyatının iki yıl öncesine göre yaklaşık 12 kat daha fazla olduğu bildirildi. Yüksek maliyetlerle mücadele kapsamında CEA farklı stratejiler önerdi.

SATIN ALMA HACMİ KÜÇÜKSE 2. KADEME TEDARİKÇİLER DÜŞÜNÜLMELİ

Cormac O’Laoire, pandeminin birçok şirket için tedarik zincirlerinin direncini artırmaları için bir farkındalık çağrısı işlevi gördüğü dile getirerek, “Önümüzdeki birkaç yıl için bazı 1. kademe tedarikçiler tükenebilirken, satın alma hacminiz 1 GWh'den azsa daha küçük, 2. kademe tedarikçileri düşünebilirsiniz. Daha büyük alıcılar, 1. kademe tedarikçilerden pilleri güvenceye almak için ölçeklerinden yararlanabilirken, orta ölçekli veya daha küçük oyuncuların doğru büyüklükteki ortağı bulması gerekir. Birçok 2. kademe tedarikçinin yüksek kaliteli ürünleri vardır, ancak alıcılar yatırımlarını güçlü sözleşme koşulları ve uçtan uca, bağımsız bir kalite güvence programı ile korumalıdır.

YALNIZCA BESS ÜRETEN FABRİKALARA ODAKLANILMALI

Birçok fabrika hem elektrikli araçlar (EV'ler) hem de sabit enerji depolama sistemleri için piller üretiyor ve bu durum birtakım zorluklar yaratabilir. CEA, EV endüstrisinin, BESS alıcılarından on kat daha fazla pil kapasitesi satın aldığını söyledi. EV endüstrisi ile doğrudan rekabeti ortadan kaldıran, yalnızca BESS'i üreten, 1. ve 2. kademe tedarikçilerin bir kombinasyonu da dahil olmak üzere, giderek artan sayıda fabrika olduğunu ifade edilirken bu tesislerden kaynak alma konusunda öneride bulunuldu.

LİTYUM DIŞINDA ALTERNETİF KAYNAKLARA YÖNELİNMELİ

CEA, yakın gelecekteki sözleşmelerin, mobil uygulamalar için az miktarda lityum kaynağı ayırabileceğini ve EV talebi hızlandıkça sabit uygulamaların diğer kimyalara geçmeye zorlayabileceğini bildirerek, lityum dışında çinko ve demir bazlı kimyalar gibi farklı alternatiflere yönelmenin BESS alıcıları için avantajlı olabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler