1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Gökçeada enerjide kendi kendine yetecek

Gökçeada enerjide kendi kendine yetecek

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) Gökçeada’yı enerjide kendi kendine yeter hale getirecek bir proje başlattı. Kurulacak yeni rüzgar ve güneş santralleri ile mevcut jeneratörler sanal santral ile entegre hale getirilecek.

Gökçeada enerjide kendi kendine yetecek

Enerji Günlüğü - Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) Gökçeada’yı enerjide kendi kendine yeter hale getirecek bir proje başlattı. Kurulacak yeni rüzgar ve güneş santralleri ile mevcut jeneratörler sanal santral ile entegre hale getirilecek.

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında tüm dünyada enerji alanında da çok sayıda proje hayata geçiriliyor. Bu çalışmaların pek çoğunun ortak paydası karbon salımını azaltmak. Hayata geçirilen projelerden kimi enerji tüketimini azaltmayı, kimi enerji üretimini daha iklim dostu kaynaklarla ve/veya çevre dostu yöntemlerle gerçekleştirmeyi öngörüyor.

YERLİ VE YENİLENEBİLİR

Türkiye de bu genel perspektifi ana hatlarıyla benimsemiş bir ülke. Ve ayrıca, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma hedefiyle yerli ve yenilenebilir kaynakları da devreye sokmaya odaklanmış durumda. Türkiye elektrik dağıtım hizmetlerini de 2013 yılı itibariyle tamamen özel sektöre devretmişti. O tarihten günümüze devasa şebeke yatırımları hayata geçirildi geçirilmeye devam ediyor.

KESİNTİSİZ ELEKTRİK İÇİN...

Bu çalışmalar Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) onayı ile devreye giren yatırım planları çerçevesinde yıllık programlar şeklinde yürütülüyor. Yatırımlarda en küçük yerleşim birimlerine kadar elektriğe erişim imkanı sağlanması, hizmetin kesintisiz hale getirilmesi, voltaj ve akım şiddetinde istikrar sağlayarak elektrik kalitesinin uluslararası standartlara ulaştırılması anlayışı hakim.

ELEKTRİK KESİNTİSİNE SON

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talebi ile yürütülen elektrik dağıtım şirketlerinde hizmet kalitesi ölçümleri ise yapılan çalışmaların sonuç vermeye başladığını ortaya koyuyor. Ağır iklim şartlarının yol açtığı kısa süreli bölgesel aksamalar dışında elektrik kesintileri pek fazla konuşulmuyor.

ADALARIN DURUMU FARKLI

Ancak adalar için durum biraz farklı. Bunun nedeni ise adalara denizaltından kapasitesi sınırlı kablolarla ulaştırılması ve bu hatların deniz kazaları ya da fırtına ve sert akıntıların etkisiyle kopabilmesi. Kopan denizaltı iletim hatları karadakiler kadar kolay onarılamıyor, dolayısıyla bu tür yerleşimler için elektrik kesintileri hala günlük hayatta sık konuşulan konular arasındaki yerini koruyor. Peki Adalar kendi kaderleriyle baş başa mı bırakılıyor? Tabii ki hayır.

UEDAŞ ÇÖZÜMÜ BULDU

Türkiye, adalardaki elektrik sistemini, kesintileri ana karadaki seviyeye düşürmenin de ötesinde bir noktaya taşıyacak adımlar atıyor. Ve bunu kendi başına değil, uluslararası bir işbirliği çerçevesinde, dünyaya da örnek olacak bir projeyle yapıyor. Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), görev bölgesinde yer alan Gökçeada’da, "Gökçeada Enerjin Yeter” adlı bir projeyi hayata geçiriyor.

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNE HIZ

İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerden toplamda 19 ortağın yer aldığı projede UEDAŞ’ın paydaşları arasında Bozcaada Belediyesi, Troya Çevre Derneği ve Inavitas firması da yer alıyor. Avrupa Birliği Ufuk2020 programı kapsamında hayata geçirilen Gökçeada Enerji Yeter projesi karbon salınımını azaltmayı ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmayı hedefliyor.

ismail-ergunes-limak-001.JPGADA’YA DEPOLAMA TESİSİ

Projenin açılış ve imza töreni UEDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş’in ev sahipliğinde Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. İsmail Ergüneş, karbon salınımını azaltacak, yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştıracak, akıllı ve yeşil enerjiye geçişi hızlandıracak projenin tüm dünyaya örnek olacağını belirtti.

SANAL SANTRAL YAPILACAK

İsmail Ergüneş, Gökçeada Enerjin Yeter projesiyle Gökçeada’ya enerji depolama tesisi kuracaklarını söyledi. Bir de sanal güç santrali (Virtual Power Plant - VPP) oluşturulacağını kaydeden Ergüneş, “Adada halen çalışır durumdaki yenilenebilir enerji santralleri ile jeneratörler de sanal santrale entegre edilecek. Böylelikle adaların enerjisi yenilenebilir enerjiden sağlanmaya çalışılacak” diye konuştu.

gokceada.JPGÜÇ BUÇUK YILDA BİTECEK

Gökçeada Enerjin Yeter Projesi için toplam 7,2 milyon Euro harcanacak. Bu tutarın yüzde 70’i Avrupa Birliği tarafından hibe şeklinde karşılanacak. Proje kapsamında Ada’da 900 kW’lık iki türbinden oluşacak 1.8 MW’lik rüzgar santrali ile 200 kW’lık güneş enerji santrali kurularak sisteme bağlanacak. Verilen bilgiye göre Fransa’dan Marsilya Üniversitesi’nin koordine ettiği projenin 42 ayda (üç buçuk yıl) tamamlanması hedefleniyor.

AVRUPA’NIN DİĞER ADALARINA ÖRNEK

UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, Gökçeada Enerjin Yeter Projesi kapsamında yürütülecek çalışmalar sonrasında geliştirilecek modelin yaygınlaştırılması için daha büyük projeler ile sistemlerin hayata geçirileceğini anlattı. Gökçeada’da oluşturulacak sisteme benzer çalışmalar, Türkiye’deki diğer adalar ile Danimarka, İtalya ve İspanya'daki adalarda da uygulanacak. Benzeri sistemlerin kurulacağı yerler arasında Danimarka’nın Bornholm, İtalya’nın Grado ve İspanya’nın Formentera adaları ile Türkiye’den Bozcaada da yer alacak.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler