1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çeçen: Elektrik özelleştirmesi en çok tüketiciye kazandırdı

Çeçen: Elektrik özelleştirmesi en çok tüketiciye kazandırdı

Enerji Günlüğü - ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik piyasasının özelleştirilmesinin ve serbestleşmesinin en fazla tüketicilere kazanım...

Çeçen: Elektrik özelleştirmesi en çok tüketiciye kazandırdı

Enerji Günlüğü - ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik piyasasının özelleştirilmesinin ve serbestleşmesinin en fazla tüketicilere kazanım sağladığını, elektrik fiyatlarının da bunun en büyük göstergesi olduğunu söyledi.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, İstanbul’da düzenlenen Elektrik Dağıtıcıları Derneği ‘nin (ELDER) X. Sektör Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, elektrik piyasasının özelleştirilmesinin ve serbestleşmesinin en fazla tüketiciler nezdinde kazanımları olduğunu vurgulayarak bunun en büyük göstergesinin elektrik fiyatları olduğunu kaydetti. 

Çeçen, Elektrik piyasasının özelleştirilmesinin ve serbestleşmesinin en fazla tüketiciler nezdinde kazanımları olduğunu da vurgulamak isterim. Elektrik fiyatları bunun en önemli göstergesidir. Son 10 yılda özel sektör tarafından elektrik sektörüne 100 milyar doları bulan bir yatırım gerçekleştirilmiştir. Kamu dönemine göre elektrik dağıtım sektöründe 3 kat fazla yatırım yapılmaktadır. Buna karşın elektrik fiyatları reel bazda düşmüştür. 1995 yılı elektrik fiyatları ile EPDK tarafından belirlenen Nisan 2017 elektrik fiyatlarını, enflasyon etkisinden arındırılmış  reel bazda karşılaştırdığımızda, mesken seviyesinde %25, sanayi ve ticarethane kullanıcılarında %60’lar seviyesinde fiyatların düştüğünü görmekteyiz.” dedi. 

Dünya ve Türkiye ekonomisinde kaydedilen ve kaydedeceği büyük gelişmeye dikkat çeken Çeçen, belli başlı konularda özelleştirmeler ile yaşanan gelişmeleri kısaca şöyle özetledi:

“Dağıtım sektöründe yıllık yatırım bütçelerimiz reel bazda 2 misli artmıştır. 2017 fiyatlarıyla enflasyon etkisinden arındırılmış olarak; Kamu döneminde 1995 yılından 2005 yılına kadar yıllık yatırım tutarı ortalama 1,5 milyar TL olarak gerçekleşmişken özeleşen dağıtım şirketlerinin  2011-2015 ortalamaları ise yıllık yaklaşık 3 milyar TL’dir. 2016-2020 döneminde yıllık bütçelerimizin ortalama da 4 milyar TL üzerinde gerçekleşecek olup bu kamu dönemine göre 3 misli daha fazla yatırım anlamına gelmektedir.

Çalışan sayılarımızda ve niteliklerinde de önemli değişimler yaşanmaktadır. Açılan 9 yeni çağrı merkezimizde iki binin üzerinde yeni personel işe alınmıştır. Keza arıza onarım ve bakım için üç bine yakın yeni teknik personel işe alınmıştır. Sektörün toplam çalışan sayısı alt yüklenicilerde dahil olmak üzere 100 bini kişinin üstündedir.”

DAĞITIM FAALİYETİ TEKNOLOJİ ODAKLI BİR YAPIYA DÖNÜŞÜYOR

Dağıtım faaliyetinin temelde insana dayalı bir yapıdan teknoloji odaklı bir yapıya dönüştüğüne dikkat çeken Çeçen, bu dönüşümün çalışanların niteliklerinde değişim ihtiyacını doğurduğunu belirtti. Çeçen, “Bu nedenle eğitim programlarına büyük önem veriyoruz. Çalışanlarımızın mesleki ve kişisel gelişimlerine yönelik eğitim programlarımızda yüzde yüzün üzerinde artışlar olmuştur. Bugün elektrik dağıtım sektöründe çalışan arkadaşlarımız yılda asgari 50 saat eğitim almaktadır. 

İş sağlığı ve güvenliği politikalarımızda da önemli değişimler yaşanmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı ile ortak düzenlediğimiz bir çalıştay ile dağıtım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği standartlarının geliştirilmesi yönünde önemli kararlar alınmıştır. Sektörümüzde “sıfır ölümlü iş kazası” hedefiyle bu süreçleri yönetiyoruz.” dedi.

EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ KAYIP KAÇAĞIN DÜŞÜRÜLMESİ

Çeçen, elektrikte kaçak elektrik kullanımının hızla düşürülerek kayıp-kaçak Türkiye ortalamasının OECD ülkeleri seviyesine getirilmesinin en büyük öncelikleri olduğunu kaydetti. Çeçen, “Bu konudaki gelişmeleri tüm kamu kurumları da yakinen takip etmektedir. Özellikle kaçak oranının yüksek olduğu bölgelerde kaçak mücadelesinde ileri teknoloji kullanılmaktadır. EPDK ARGE bütçeleri kapsamında yürütülen pilot projelerde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Özel pano üretimleri, sayaçların tek noktada toplanılması, akıllı sayaçlar ile tüketimin sürekli izlenmesi, elektriğin şifrelenmesi gibi başlıklar ile yürütülen örnek ARGE projelerinde elde edilen başarılı sonuçlar yaygın uygulamalar halinde tüm bölge sathında hayata geçirilmektedir.  Sıkça ifade edildiği üzere bugün bazı bölgeler dışındaki bölgelerimizin ortalaması OECD rakamlarını yakalamıştır. Yüksek kaçağın yaşandığı bölgelerde ise gerek ileri teknoloji kullanılması,  gerekse tüketicilerin bilinçlendirilmesi çalışmalarıyla kısa sürede çok başarılı sonuçların alınacağı görülmektedir.” ifadesini kullandı. 

111 AR-GE PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Çeçen, ileri teknoloji kullanımı tüm dağıtım şirketleri için hayati önemde olduğuna dikkat çekerek, bu çerçevede bugüne kadar 111 Ar-Ge projesi hayata geçirildiğini ve başarılı sonuçlananların yatırım planlarına dahil edilmekte olduğunu ifade etti. Çeçen ayrıca sektörün finansal olarak da öngörülebilir olmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.

Sabiha KÖTEK - İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler