1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çekya nükleer ihaleden Rusya’yı çıkardı

Çekya nükleer ihaleden Rusya’yı çıkardı

Çekya, Dukovany Nükleer Santrali’ne yeni ünite inşasına ilişkin düzenleyeceği ihaleye katılacak firmalar listesinden Rosatom’u çıkardı.

Çekya nükleer ihaleden Rusya’yı çıkardı

Enerji Günlüğü - Çekya, Dukovany Nükleer Santrali’ne yeni ünite inşasına ilişkin düzenleyeceği ihaleye katılacak firmalar listesinden Rosatom’u çıkardı.

Rusya ile Çek Cumhuriyeti (Çekya) arasında yaşanan diplomat krizi enerji sektörüne de yansıdı. Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 6 milyar euro değerindeki ‘Dukovany Nükleer Enerji Santrali Yeni Ünite İnşası’ ihalesine katılacak firmalar listesinden Rus enerji şirketi Rosatom'un çıkarıldığını duyurdu.

Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, halen  ülkedeki enerji kullanımının yüzde 20’sinin tedarik edildiği santralin  yeni ünitesinin inşası ihalesine, Rus enerji firması Rosatom, Amerikan Westinghouse, Fransız EDF ile Güney Kore firması Korea Hydro & Nuclear Power’in katılacağını açıklamıştı. Yaklaşık 6 milyar euro değerindeki  ihalenin kazananı ise, önümüzdeki ekim ayında yapılacak olan  parlamento seçimlerinden sonra açıklanacak.

ROSATOM: KARAR SİYASİ

Öte yandan Rosatom kararın siyasi bir karar olduğunu açıkladı. Rosatom'dan yapılan yazılı açıklamada, "Her zaman, müşteriye en cazip fiyata en iyi teknolojik teklifi garanti eden adil pazar rekabeti taraftarı olduk. Rosatom'un, Çekya'daki Dukovany Nükleer Santrali’nin genişletilmesi ihalesinden çıkarılması piyasa dışı ve siyasi bir karar. Bu karar, nükleer endüstride ülkelerimiz arasında karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine katkıda bulunmuyor" ifadelerine yer verildi.

Çekya ve Rusya diplomatları karşılıklı sınır dışı etme kararı alırken, krizin kaynağı 2014'teki mühimmat deposu patlamasına kadar dayanıyor. Çekya patlamadan Rus istihbaratını sorumlu tutarken, Moskova yönetimi ise iddiaları provokatif ve düşmanca adımlar olarak niteledi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler