1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çekya’dan nükleere destek

Çekya’dan nükleere destek

Çekya Parlamentosu, Dukovany Nükleer Santrali’ne eklenecek 1200 MW’lık ünite için alım garantisini içeren bir dizi desteğe onay verdi.

Çekya’dan nükleere destek

Enerji Günlüğü - Çekya Parlamentosu, Dukovany Nükleer Santrali’ne eklenecek 1200 MW’lık ünite için alım garantisini içeren bir dizi desteğe onay verdi.

Çek Cumhuriyeti'nin (Çekya) nükleer yatırıma yönelik destek çerçevesi parlamentonun alt meclisi tarafından onaylandı. Enerji bakanlığı, Düşük Karbon Yasası'nın 1 Ocak 2022'den itibaren yürürlüğe girmesi gerektiğini açıkladı.

Çekya Sanayi ve ticaret bakan yardımcısı Tomáš Ehler, mevcut durumda yeni nükleer veya diğer emisyonsuz enerji kaynaklarına yatırım için herhangi bir piyasa teşvikinin bulunmadığını belirtti. Çek Meclisi'nde çoğunluk oyuyla onaylanan yeni yasa, devlete ait bir şirketin yeni nükleer santrallerden en az 30 yıl boyunca sabit bir fiyatla elektrik satın almasına izin vererek bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Elektrik, toptan satış piyasasında yeniden satılacak ve herhangi bir kar veya zarar, elektrik faturalarında dengelenecek. Bununla birlikte hükümet, herhangi bir ekstra maliyet için bir üst sınır belirleyecek. 

Ek olarak, Çek devleti inşaat maliyetinin %70'ine kadar faizsiz kredi sağlayacak. Kamu elektrik şirketi ČEZ, inşaatta meydana gelebilecek herhangi bir maliyet aşımından sorumlu olacak. 

Tüm bu teşvikler mevcut Dukovany santralinde inşa edilecek yaklaşık 1200 MWe kapasiteli yeni bir reaktör için düşünülüyor. Enerji bakanlığı, bu reaktörün ülke elektriğinin %10'unu sağlayacağını tahmin ediyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler