1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çelik boru üreticileri de Irak yolcusu

Çelik boru üreticileri de Irak yolcusu

Enerji Günlüğü - Türk çelik boru üreticileri, Irak'tan Türkiye'ye petrol ve gaz taşıyacak projelerde kullanılacak boruları üretmeye talip. Çelik Boru...

Çelik boru üreticileri de Irak yolcusu

Enerji Günlüğü - Türk çelik boru üreticileri, Irak'tan Türkiye'ye petrol ve gaz taşıyacak projelerde kullanılacak boruları üretmeye talip. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) üyeleri bu amaçla Irak seferine çıkmaya hazırlanıyor.

Çelik Boru İmalatçıları Derneği’nin (ÇEBİD) genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan'ın da katılımıyla Ankara'da yapıldı. Toplantıda sektörün durumu, sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

ÇEBİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas, toplantıda yaptığı konuşmada, Azeri gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TANAP başta olmak üzere, Türkiye'den geçen boru hatlarının boru ihtiyacını karşılamak istediklerini belirterek "Bunun altından rahatlıkla kalkabilecek bir sektörüz. Bunun gibi en az 3-4 projeyi daha aynı anda yapabiliriz" dedi. TANAP projesini sektörün son yıllarda yakaladığı ve önümüzdeki 5-6 yılda da yakalayabileceği en büyük iş fırsatlarından biri olarak değerlendiren Erciyas, "Biz çelik boru üreticileri olarak yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacmi anlamına gelen böylesine önemli bir şansı kaçırmak istemiyoruz" diye konuştu

BİZİM BAHÇEMİZE NEDEN YABANCI GİRSİN?

Sektördeki oyuncuların, bu alanda yeterince rekabet gücüne sahip olduğunu da anlatan Erciyas "Ancak başka devletler tarafından desteklenen üreticilerin, gayriadil bir şekilde bizimle rekabet ettirilmesinin önlenmesini istiyoruz" dedi. Ahmet Erciyas şöyle konuştu:

"TANAP çok özel bir projedir. Ekonomik olmak kadar kaliteli ve dünya standartlarında boru üretme mecburiyeti vardır. Ve biz bunun üstesinden geliyoruz. Tek tereddüdümüz, başka devletler tarafından desteklenmiş bazı üreticilerin adil olmayan bir şekilde bizim bahçemize gelip bu boruyu vermeye kalkmaları, bunu engellemek lazım. Sektörümüz Avrupa'da ve ABD'de çeşitli anti damping engelleriyle boğuşmak zorunda kalıyor. Ama onlar neden bizim bahçemizde rahatlıkla dolaşıyor? Buna tedbir almalıyız."

ÜRÜNDE GÜMRÜK YOK, HAMMADDEDE VAR

Yerli çelik boru üreticilerinin zor şartlara rağmen hızla büyüyüp Avrupa'nın bir numarası haline geldiğini vurgulayan Erciyas şu ifadeleri kullandı:

"Biz öyle bir sektörüz ki, Türkiye'ye boru ithal edilirken gümrük ödenmiyor. Oysa onu imal edeceğimiz çeliğe gümrük ödeniyor. Bu durumda Türkiye'de iç piyasa için ürettiğimiz malzeme pahalı hale geliyor. Yani hammaddeye gümrük var, mamule gümrük yok. Bu durum, rakiplerimizi bize karşı koruyor. Şu anda bizim de aynı şekilde korunmamızı sağlayacak mekanizmaların harekete geçirilmesi gerekiyor."

IRAK-TÜRKİYE HATLARINI BOTAŞ YAPSIN

Ahmet Erciyas, Irak'ta üretilen gazın ve Basra petrolünün Akdenize ulaşmasını sağlamak üzere planlanan boru hattının Türkiye tarafından yapılmasını önerdi. Erciyas şunları söyledi:

"Irak'tan getirilecek boru hatları için çalışmalar başlatılmasını ve BOTAŞ'ın bu işin koordinasyonunu üstlenmesini tavsiye ediyoruz. Böyle olduğu takdirde hem Türk mütehaadi hem Türk üreticisi bu işin altından çok rahatlıkla kalakabilecektir. Böylece dünya çapında bir projeye imza atılmış olacaktır. Böyle bir projeyi yapmak hepimizin hayali."

HAMMADDEYE GÜMRÜK VAR ÜRÜNE YOK

Çelik boru sektörünün sıkıntılarına değinen Ahmet Erciyas "Öyle bir sektörüz ki bizim ürettiğimiz ürünün ithalatında gümrük yok ama içeride boru üretmek üzere kullandığımız hammadenin ithalatında gümrük var. Devlet yerli çelik üreticilerini korumak için bizden gümrük alıyor. Öte yandan iç ve dış piyasa arasındaki fiyat farkından dolayı yurt dışında antidamping önlemleri ve soruşturmalarıyla karşılaşıyoruz. Yüzde 12'lere varan telafi edici vergi gibi cezalar da ödemek zorunda kalıyoruz."

MERCAN, TAM DESTEK SÖZÜ VERDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, toplantıda yaptığı konuşmada, Hükümetin yerli imalatçıları desteklemek için doğrudan ya da dolaylı gerekli tüm adımları atmaya hazır olduğunu belirtti. Mercan "Biz, Türk çelik boru imalatçılarının gerek TANAP, gerekse Irak ve İran doğal gaz boru hattı projelerinde yer almaları için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi. Ancak, tüm bu projelerin siyasetten bağımsız değerlendirilemeyeceğini ifade eden Mercan, "Bu tarz projelerde yer alabilmenin yolu siyasi atmosferin oluşmasından geçiyor. Ortam yumuşamış, ilişkilerde sıcak bir atmosfer oluşmuşken Türk çelik boru sektörünün bu projelere talip olması için en doğru zaman bugündür. Bu dönemde yapılması gereken en doğru şey, siyasi iyileşme ortamını işe dönüştürmektir" diye konuştu.

DEVLET-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Irak doğal gazını Türkiye’ye taşıyacak boru hattında da Türk çelik borularının kullanılması için bir heyet kurulmasını öneren Murat Mercan, Ocak ayının ilk yarısında Başbakanlık, Bakanlık ve şirketler düzeyinde gerçekleştirilecek bir görüşme için çalışmalara başlanmasını istedi. ÇEBİD yönetimi, bu çalışmalar çerçevesinde oluşturulacak bir heyetin 2014 yılı içinde bir Irak seyahati gerçekleştirmesini öngörüyor. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler