1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Cengiz Enerji'den Özbekistan’a 2. doğalgaz santrali

Cengiz Enerji'den Özbekistan’a 2. doğalgaz santrali

Özbekistan’daki 240 MW’lik doğalgaz çevrim santralinin inşaatını sürdüren Cengiz Enerji, 220 MW’lik ikinci bir doğalgaz çevrim santrali daha kurmak üzere Taşkent yönetimi ile anlaştı.

Cengiz Enerji'den Özbekistan’a 2. doğalgaz santrali

Enerji Günlüğü - Özbekistan’daki 240 MW’lik doğalgaz çevrim santralinin inşaatını sürdüren Cengiz Enerji, 220 MW’lik ikinci bir doğalgaz çevrim santrali daha kurmak üzere Taşkent yönetimi ile anlaştı.

Elektrik üretimi, dağıtımı ve ticareti ile doğalgaz dağıtım ve ticareti alanlarındaki faaliyetleriyle Türkiye’nin önde gelen enerji oyuncuları arasında yer alan Cengiz Enerji, yurt dışındaki enerji yatırımlarını da büyütüyor. Cengiz Enerji’nin Özbekistan’da daha önce yatırımına başladığı yap-işlet modeliyle hayata geçirilen 240 MW’lk doğalgaz çevrim santralinin inşaat çalışmaları devam ediyor.

BİR ELEKTRİK SANTRALİ DAHA

Cengiz Holding iştiraki Cengiz Enerji, Özbekistan’da yine doğalgaz yakıtlı ve yine yap-işlet modeliyle ikinci bir elektrik santrali daha kuracak. Şirket, Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı ile Yatırım Anlaşması, Özbekistan Ulusal Şebekesi ile de Elektrik Alım Anlaşması imzalandı. Taşkent’teki Özbekistan-Türkiye İş Forumu kapsamında düzenlenen törenle imzalanan anlaşmalara göre Cengiz Enerji Sirdaryo’da 220 MW kurulu güce sahip bir doğalgaz çevrim santrali kuracak.

230 BİN EVİN ELEKTRİĞİ

Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, Taşkent’te devam eden 240 MW’lik doğalgaz kombine çevrim santrali ile Sirdaryo’da kurulacak 220 MW’lik ikinci tesis ile birlikte Özbekistan’taki toplam kurulu güçlerinin 460 MW seviyesine yükseleceğini söyledi. Ahmet Cengiz, “Her iki santral yaklaşık 230 bin hanenin elektrik tüketimini karşılayabilecek” dedi.

HER İKİ SANTRAL DE SENEYE DEVREDE

Özbekistan’da ekonomik ömrünü tamamlamasına rağmen halen çalıştırılan verimsiz elektrik üretim santralleri bulunduğunu vurgulayan Ahmet Cengiz şöyle devam etti:

“Ülke sahip olduğu zengin doğalgaz kaynaklarını daha verimli kullanmak, elektrik kesintilerinin önüne geçmek için önemli çalışmalar yürütülüyor. Biz de bunun bir parçası olarak 2022’de elektrik üretimine başlayacağız. Taşkent’teki ilk tesisimiz Mart 2022’de devreye girecek. Sirdaryo’daki yeni tesisin kurulumunu da yine gelecek yılın ikinci yarısında tamamlamayı planlıyoruz.”

PAZAR BAKİR YATIRIMLARA DEVAM

Cengiz Holdin Enerji Grubu Başkanı Ahmet Cengiz, Türkiye ile karşılaştırıldığında Özbekistan’ı henüz doygunluğa ulaşmamış bir pazar olarak nitelendirdi. Özbekistan’ın yeni enerji yatırımcılarına büyük kolaylıklar sağladığını anlatan Cengiz, bu nedenle önümüzdeki dönemde bu ülkede yeni yatırımlara imza atmayı istediklerini ifade etti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler