1. HABERLER

  2. KARİYER/ATAMA

  3. Çevre Bakanlığı doğrulayıcı alacak

Çevre Bakanlığı doğrulayıcı alacak

Enerji Günlüğü - ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, çevre ve iklim değişikliği raporları için doğrulayıcı uzmanlar istihdam edecek. Ölçme...

Çevre Bakanlığı doğrulayıcı alacak

Enerji Günlüğü - ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, çevre ve iklim değişikliği raporları için doğrulayıcı uzmanlar istihdam edecek. 

Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruya göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü “Doğrulayıcı” sınavı açtı. 20 Mart 2016 Pazar günü saat 10:00’da yapılacak sınav için adaylar sınav giriş belgesini 10 Mart 2016 tarihinden itibaren www.csb.gov.tr, www.csb.gov.tr/gm/ced ve http://www.meb.gov.tr internet adreslerinden alabilecekler.

SORULAR BEŞ GRUPTAN OLUŞACAK

Sınav kitapçığında yer alacak sorular 5 grup altında toplanıyor. Adaylara yöneltilecek birinci grup soruları Genel İklim Değişikliği Bilgileri’yle ilgili olacak. Bu sorular, sera gazı emisyonları ve küresel ısınma, ulusal ve uluslararası iklim değişikliği politikalarından gelecek.

İkinci grup soruları Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, İthal Katı Yakıtlar Mevzuatı Ve Uygulamaları, Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik / Atıktan Türetilmiş Yakıt, Ek Yakıt ve Alternatif Hammaddelere İlişkin Tebliğ, Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği, Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği, Çevre Denetim Yönetmeliği’nden oluşan Ulusal Çevre Mevzuatı ile ilgili sorular oluşturacak.

Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması başlıklı üçüncü grup soruları şu konulardan gelecek:

Temel konular, izleme yöntemlerine giriş, izleme ve raporlama mevzuatı, izleme planı, izleme sınırları, tesislerin kategorizasyonu, kademe yaklaşımı, Faaliyet verilerinin belirlenmesi, belirsizlikler, hesaplama faktörleri, örnekleme ve analiz, yükseltgenme ve dönüşüm faktörleri, biyokütle içeriği, ölçüm temelli yöntem, dahili CO2/transfer edilen CO2, Veri yönetimi ve kontrolü, işletmenin risk analizi, emisyon raporu, TS EN ISO 14064 Bölüm 1, 3.

Doğrulamaya Giriş, Doğrulama Usul ve Esasları başlıklı dördüncü grup sorular şu konuları kapsayacak: 
TS EN ISO 14065 / TS ISO 14066, sera gazı emisyon raporlarının doğrulanması ve doğrulayıcı kuruluşların yetkilendirilmesi hakkında mevzuat, doğrulayıcının rolü, Güven seviyesi, önemlilik, doğrulama riskleri, doğrulama süreci, stratejik analiz, doğrulama adımları, uygunsuzlukların ve hatalı bildirimlerin değerlendirilmesi.

Fosil Yakıtların Yanması başlıklı beşinci soru grubunun konuları ise şöyle sıralanıyor: Yakıtların yanması (sabit kaynaklar), yakıt miktarlarının (faaliyet verilerinin) izlenmesi, raporlanması ve doğrulanması, net kalorifik değerler ve emisyon faktörlerinin izlenmesi, raporlanması ve doğrulanması, alev bacaları, atık gaz yıkama amaçlı kullanılan karbonat kaynaklı proses emisyonları.

Toplam soru sayısının yüzde 50’si 1, 2 ve 3 nolu konulardan gelecek. Toplam soru sayısının kalan diğer yarısı ise 4 ve 5 nolu konulardan gelecek.

80 SORU, İKİ FARKLI KİTAPÇIK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Doğrulayıcı Sınavında 80 soruluk çoktan seçmeli (dört seçenekli) testlerden oluşan A ve B soru kitapçığı kullanılacak. Sınav 90 dakika sürecek, tek oturum olarak uygulanacak.

CEVAPLAR ERTESİ GÜN AÇIKLANACAK

Sınav soru ve cevap anahtarı 21 Mart 2016 tarihinde www.csb.gov.tr, www.csb.gov.tr/gm/ced ve http://www.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanacak. Aday sınav sonuç bilgileri 08 Nisan 2016 tarihinde aynı adreslerden görülebilecek.

Sera Gazı Doğrulayıcı sınavından başarısız olan adaylar yapılacak Baş Doğrulayıcı ve Proses sınavlarına katılamayacak.

70 PUAN ALAN BAŞARILI SAYILACAK

Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılacak, doğru cevaplar dikkate alınarak 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Başarı puanı hesaplamasında [Puan=(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü kullanılacak. Sınavda yer alacak her soru puan olarak eşit ağırlığa sahip.

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararıyla belirlenmesi halinde, soru/soruların doğru şıkları dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecek. Değerlendirme veya itiraz sonucu iptal edilen soru/sorular tüm adaylar için doğru kabul edilecek.

İTİRAZ İÇİN BEŞ GÜN SÜRE

Adaylar; sınav sorularına ve uygulamasına ilişkin itirazlarını, soru ve cevap anahtarının www.csb.gov.tr, www.csb.gov.tr/gm/ced ve www.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde, sınav sonuçlarına ait itirazlarını ise sınav sonuçlarının yayımlanmasından itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde ÇEDİDGM’ye yapabilecekler.

ÇEDİDGM adaylar tarafından yapılan itirazları, itiraz başvuru süresinin bitiminde ÖDSGM’ye gönderecek. ÖDSGM bu itirazları 10 (on) iş gün içerisinde inceleyip sonuçlandırarak ÇEDİDGM ye bildirecek. ÖDSGM’ye gelen evrak kayıt tarihi geçerli olacak. Sonuçlar adaylara ÇEDİDGM tarafından duyurulacak.

Adaylar, itiraz başvurularını MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine 20 TL ( Yirmi Türk Lirası KDV Dahil) itiraz ücreti yatırarak alınan banka dekontu ve sınav adının yazılı olduğu dilekçe ile yapacaklar. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile adayın T. C. kimlik numarası, imza, adres ve dekontu olmayan dilekçeler ile faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak.

Başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan adayların bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacak.

İLETİŞİM VE DUYURU

Sınavla ilgili bilgilendirmeler ve iletişim için adaylar MEB için MEB İletişim Merkezi “Alo 147”, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için 0 (312) 410 17 29 numaralı telefonlardan yararlanabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler