1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ceyhan`daki Kürt petrolü 1.5 milyon varile ulaştı

Ceyhan`daki Kürt petrolü 1.5 milyon varile ulaştı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan'da biriken Kuzey Irak petrolünün 1 milyon 350 bin varile ulaştığını açıkladı....

Ceyhan`daki Kürt petrolü 1.5 milyon varile ulaştı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan'da biriken Kuzey Irak petrolünün 1 milyon 350 bin varile ulaştığını açıkladı. Yıldız, hafta ortasında 1.5 milyon varile ulaşacağını belirtti.

Taner Yıldız, TRT Haber canlı yayınında çeşitli açıklamalarda bulundu. Kuzey Irak petrolünün dünya piyasalarına taşınması tartışmalarının çok dikkatle incelenmesi gereken bir süreç olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, "Merkezi Irak hükümetiyle, Bağdat’la Kuzey Irak, Erbil'in kendi aralarındaki tartışmalı alanlar, başlıklar var. Bunlar için biz 3’lü mekanizmayı önerdik. Kendileri Bağdat-Erbil olarak devam ettiler. Zaman zaman Bağdat’ın, zaman zaman Erbil öne çıktı. Dün Neçirvan Barzani’nin, heyetiyle beraber Başbakanımızı ziyaretinde bizler de bulunduk. Çok da verimli bir görüşme oldu. Orada çıkarılacak petrolü, artacak kapasiteyi nasıl paylaşabiliriz, onları konuştuk. Bağdat’ın Erbil’e kamu bütçesi üzerinden aktaracağı petrolün mahsup edilmesi işi ön planda. Yani para yerine petrol gelirlerinden oluşan bir meka- nizma kurulabilir mi?"

Türkiye'nin, Irak petrollerinden elde edilecek gelirlerin paylaşılmasıyla ilgili sistematiğ kurmak için bütün hazırlıklarını yaptığını belirten Yıldız, "Malum, bizim Bağdat’la yaptığımız anlaşmalar, Erbil’le yaptığımız sözleşmeler var. Türkiye Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından Irak’ın petrollerinin daha fazla akmasını sağlayacak bir yapı üzerinde çalışıyor" dedi.

Günlük 1.5 milyon varillik kapasitenin yıllık ciddi bir gelirin oluşması anlamına geldiğini kaydeden Bakan Yıldız şunları söyledi:

"Dün bu manada bütün bunların değerlendirmesi yapıldı. Kuzey Irak, petrol geliri veya bütçe gelirlerinden yeteri kadar pay alamadığı için mali olarak da zor bir dönemden geçiyor. Bağdat bunun çözümünü mutlaka bulacaktır. Çünkü Irak bir bütündür. O açıdan biz Bağdat ve Erbil arasında çalışma yapan komitenin mutlaka sonuca ulaşmasını temenni ediyoruz."

Irak'ın bütün petrol gelirlerinin yüzde 17'sinin, yani 600-650 bin varillik kısmın anayasa gereği Kuzey'e (Erbil) aktarıldığını kaydeden Bakan Taner Yıldız şöyle devam etti:

"En son Bağdat’ın Erbil’e teklif ettiği rakam (400 bin varillik satışı siz yapın, satış üzerinden o gelirleri siz alın, biz size kamu bütçesinden artı bir pay aktarmayalım) şeklindeydi. Daha sonra bunun üzerinde farklı görüşmeler daha oldu. Önemli olan kendi içlerinde karar vermeleri. Anayasa (Yüzde 83’ünü Bağdat dağıtır, yüzde 17’si de Kuzey Irak’ta kalır) diyor. Bunun gelirleri giderleri belli. Her ülke bütçe yapıyor. O zaman bunu adilene paylaşmak lazım. Aralarında yeterince bir anlaşma noktası oluşmuş değil. Erbil dün Barzani’nin söylemiyle bu payları yeteri kadar aldığı takdirde herhangi bir sıkıntısı olmayacağını söyledi. Ama istenilen noktaya gelinebilmiş değil."

Irak'tan taşınarak Ceyhan'da depolanan petrol miktarının 1 milyon 350 bin varile ulaştığı bilgisini paylaşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Zannediyorum önümüzdeki hafta ortalarında 1.5 milyon varili bulur" dedi. Ceyhan'da 2.5 milyon varil civarında bir depolama kapasitesi bulunduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, bunun da yaklaşık 250-350 milyon dolarlık bir ciroya karşılık geldiğini kaydetti.

30 Nisan’da da Irak'ta seçimlerin yapılacağına dikkat çeken Bakan Taner Yıldız, "İç dengeleri malum. Bu durumla seçime gidecekler. Oranın 30 Nisan’dan önce stabil hale gelmesini istediğimi, bunu temenni ettiğimi belirtmek isterim" diye konuştu.

Irak'taki yaklaşık 2.7 milyon varil civarında bulunan günlük petrol üretim kapasitesinin Irak açısından yıllık 100 milyar dolarlık bir ciro anlamına geleceğini vurgulayan Taner Yıldız, bunun 3 katına çıkarılması halinde Irak'ın 300 milyar dolarlık bir petrol gelirine sahip olacağının altını çizdi.

Bu rakamlara dayanarak, 3 yılda 1 trilyon dolar gibi önemli bir paraya hükmedecek bir yapıdan, hükümetten bahsedildiğini kaydeden Yıldız "O yüzden, 30 Nisan öncesinde kendi içlerinde anlaşmalarını ümit ediyorum" dedi.

Normalde 400 bin varil civarında bir Kuzey Irak petrolü akışının, Kerkük-Yumurtalık hattında 1.5 milyon varillere ulaşacak bir akış anlamına geleceğini anlatan Yıldız, bunun Türkiye’nin bölgeye koyacağı katkı anlamına geleceğini ifade etti. "Varlığın paylaşılması lazım" diyen Yıldız, bu yüzden Bağdat-Erbil, Erbil-Ankara, Ankara-Bağdat arasındaki görüşmelerde mutlaka iyi bir sonuç çıkması gerektiği kanaatini yineledi.

Türkiye'nin en önemli amacının, kendi petrolüne ulaşmak olduğunu kaydeden Yıldız, "Üretim paylaşım anlaşmaları yapılabiliyor. Türkiye'nin 750-800 bin variller civarında kendi petrolünü üretmesi lazım. Farklı bölgelerde bu aramaları yapmamız, kendi kaynaklarımıza ulaşmamız lazım. Petrol ve doğalgazda sahip olmamız gereken bloklar olduğunu söylemeliyim." 

TANER YILDIZ: DOĞU AKDENİZ GAZI LNG OLARAK TAŞINAMAZ

Önceki ve Sonraki Haberler