1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. CHP enerji desteği taahhüdü verdi

CHP enerji desteği taahhüdü verdi

CHP, enerji konusunda uzun vadeli politikalarını anlatan bir kitap yayımladı. Kitapta hane halkına, çiftçiye ve esnafa enerji desteği sağlanacağı bildirildi.

CHP enerji desteği taahhüdü verdi

Enerji Günlüğü - CHP, uzun dönemli enerji politikalarını ve karbon sıfır hedeflerini anlattığı bir kitap yayımlayarak, artan enerji fiyatlarına karşı hane halkı, çiftçi ve esnafa enerji desteği yapılacağını duyurdu.

Enerji konusunda Türkiye’de izlenen politikaların yetersiz olduğunu savunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ukrayna-Rusya Savaşı ile bu durumun daha da açığa çıktığını belirterek 2050 karbon nötr hedefini baz alan politikalarını anlattığı bir kitap yayımladı. Son 20 yıl içinde uygulanan enerji mimarisinin sürdürülemez olduğu ifade edilen kitapta, “Türkiye’nin uzun vadeli hedeflerine ulaşacağı, enerji üretimi, dağıtımı ve iletimindeki teknolojik ve dijital dönüşümü sağlayacak yönlendirici, liderlik yapan ve kurumlar arası koordinasyonu sağlayacak bir kamu aklına ve vizyonuna, bu kapsamda enerji yönetişimine ihtiyaç bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Enerji piyasalarında yeni bir dönem tesis edilmesinin zorunluluk olduğu savunulan kitapta CHP’nin, enerji fiyatlarının daha rahat karşılanması amacıyla Aile Destekleri Sigortası kapsamında hane halkına, çiftçi ve esnaflara enerji desteği sağlanacağını bildirildi. CHP’nin sağlamayı vaat ettiği Sosyal Enerji Fonu kapsamında Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) güneş, rüzgâr ve pompaj depolama yatırımları yapacağı belirtilirken şu sözlere yer verildi:

“Enerji yoksulluğuna çözüm olabilmek amacıyla şeffaf ve hesap verebilir bir Sosyal Enerji Fonu (SEF) oluşturulacaktır. Enerji yoksulu kapsamına giren vatandaşlarımıza ve küçük KOBİ’lere oluşturulacak SEF kapsamında faturalar üzerinden alınacak ödenek üzerinden doğrudan destek verilecektir”.

LİSANS BAŞVURUSU ONAYLANAN PROJELERE KAMU DESTEĞİ

Öte yandan özel sektöre ait lisans başvurusu ve ihaleleri onaylanmış projelerin tamamlanması için kamu desteği verileceği ifade edilirken Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) uluslararası akarsularda yer alan hidroelektrik santraller, iletim hatları ve yeraltı doğal gaz depolama gibi varlıkların sahibi olarak kalmaya devam edeceği, Devlet Su İşleri’nde (DSI) yeni enerji politikaları kapsamında yeniden yapılandırılacağı aktarıldı.

ENERJİDE UZUN DÖNEMLİ POLİTİKALAR İÇİN MEK KURULDU

Enerjide arz güvenliğine odaklanan politikalar izlenmesi için Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Enerji Kurulu (MEK) kurulacağı dile getirilirken, beraberinde kurulacak Stratejik Planlama Teşkilatı’yla birlikte karbon sıfır hedefiyle uyumlu; 5 yıllık kısa, orta, uzun vadeli ve entegre enerji planı yapılacağı kaydedildi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler