1. HABERLER

  2. MEVZUAT

  3. CHP’den elektrikte yeni tasarıya tepki

CHP’den elektrikte yeni tasarıya tepki

Enerji Günlüğü - CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Elektrik Piyasası Kanunu değişikliği tasarısıyla kayıp kaçak bedellerinin masraflar...

CHP’den elektrikte yeni tasarıya tepki

Enerji Günlüğü - CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Elektrik Piyasası Kanunu değişikliği tasarısıyla kayıp kaçak bedellerinin masraflar da üzerine eklenerek tüketiciden tahsil edilmesinin yolunun açıldığını söyledi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TBMM’ye gönderilen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı eleştirdi. Budak, tasarıyla bugüne kadar EPDK kararı, tebliğ ve yönetmeliklere dayanılarak tahsil edilen kayıp-kaçak bedeline yasal kılıf getirildiğini, şirketlerin iade ettikleri kayıp-kaçak bedellerinin yeniden hem de masraflar eklenerek tahsilinin yolunun açılmaya çalışıldığını belirtti.

Budak, “Tasarıda yazdığı şekliyle vatandaşlardan 33 katrilyon lira toplanmış ve şimdi buna yasal kılıf getiriliyor. Kurul kararıyla yapılmış olmamış, yönetmelikle yapılmış olmamış şimdi kanun yapılıyor. Bu durum; 33 katrilyon liranın kanunsuz toplandığının itirafıdır, kanıtıdır.  Tamamen şirketlerin çıkarını korumak için hazırlanmış bir tasarıyla karşı karşıyayız. Bugüne kadar kayıp-kaçak bedellerinin iadesine ilişkin açılan dava sayısı nedir ve iadesine karar verilen, ödenen tutar ne kadardır? Halen devam eden davalarda iadesi istenen tutar nedir? Bunların açıklanması gerekir” dedi. 

Tasarıyla “hukuk garabeti” yaratıldığını öne süren Budak, şu görüşleri dile getirdi:

“İade edilen bedeller, bunlarla ilgili mahkeme masrafları yeniden faturalara yansıtılacak. Yurttaşlara, hak aramanın, adalet aramanın, yargıya gitmenin bedeli ödetilecek. Dava açan ve kazanan vatandaşlar, kısmen bu kazıktan kurtuluyor. Ödediklerinin bir bölümünü geri alacaklar. Ama yıllarca kayıp kaçak bedeli ödeyen, kaçak elektrik kullananların faturasını ödemek zorunda kalan ve dava açmayan yurttaşlar şimdi bir de diğer yurttaşların kazandığı davaların bedelini ve mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalacak. Buna ne denir? Buna çifte kazık denir. Şirketleri kurtarmak için vur abalıya mantığıyla hukuk yapılıyor. ”

Önceki ve Sonraki Haberler