1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çiftçiye kimyasal ilaç kullanımını azaltması için destek verilecek

Çiftçiye kimyasal ilaç kullanımını azaltması için destek verilecek

Enerji Günlüğü - Bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik veya biyoteknik...

Çiftçiye kimyasal ilaç kullanımını azaltması için destek verilecek

Enerji Günlüğü - Bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçiye kimyasal ilaç kullanımını azaltmada destek vermeye hazırlanıyor. Bakanlık tarafından yayınlanan Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği kapsamında, mevzuata uygun üretim yapan üreticilere,örtüaltında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünlerden açık alanda turunçgilde Akdeniz Meyve Sineğine karşı feromon+tuzak kullanımı için tahsis edilen 45 TL/da desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere 25 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılacak.

Örtüaltında biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 110 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullananlara 60 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılacak.

Açık alanda domateste biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 45 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullanan üreticilere ise 25 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılacak.

Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekar maliyetini geçemeyecek.

ZEYTİNDE 40 DEKAR ŞARTI

Üreticilerin zeytinde Zeytin Sineğine karşı biyoteknik mücadelede ruhsatlı olan feromon+tuzak desteğinden yararlanabilmeleri için bireysel olarak en az 40 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadele yaptığını beyan etmesi gerekiyor.

BAŞVURU İÇİN SON TARİHLER

1/1/2017 tarihinden itibaren biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin ürün bazında son başvuru tarihleri şöyle:

Kayısı için: 6/10/2017, elma ve bağ için: 6/10/2017, açıkta domates ve zeytin için: 20/10/2017, turunçgil ve nar için: 31/10/2017, örtüaltı için: 29/12/2017 tarihi mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvurulacak.

Önceki ve Sonraki Haberler