1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çilek tarlası TANAP`ın güzergahını değiştirtti

Çilek tarlası TANAP`ın güzergahını değiştirtti

Enerji Günlüğü - Enerji yatırımlarında çevreyi gözettiklerini vurgulayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, sadece çilek tarlaları nedeniyle TANAP'ın güzergahının...

Çilek tarlası TANAP`ın güzergahını değiştirtti

Enerji Günlüğü - Enerji yatırımlarında çevreyi gözettiklerini vurgulayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, sadece çilek tarlaları nedeniyle TANAP'ın güzergahının değiştirildiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen Uluslararası Akdeniz Enerji Konferansı'nınh açılışında bir konuşma yaptı. Tüm dünyada enerji çevre ilişkisinin tartışıldığını ifade eden Bakan Yıldız, "Hepimiz otomobil kullanıyoruz ama petrol şirketlerini eleştiriyorz. Aslında bu irdelenmesi gereken bir konu. Konfor, paradan daha hızlı büyüdü. Beklentiler gerçeklerin önünde. Temenniler de öyle. Bizim, politikalarımızın temelinde insanın olduğunu bilmeliyiz" dedi.

KOMŞULARIN ENERJİSİNİ DÜNYAYA AÇMAK

Türkiye'nin, komşu ve yakın çevre ülkelerinin enerji kaynaklarının dünyaya açılmasına pozitif yaklaştığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

"Türkiye'nin geliştirdiği projelerle Türkmenistan'ın, Azerbaycan'ın, İran ve Irak'ın yeraltı kaynaklarını dünya piyasalarına ulaştırmada olumlu modda, pozitif modda kalacağını söylemiştik. Şu ana kadar yaptıklarımız bunu gösteriyor. Bakü Tiflis Ceyhan, Kerkük ve TANAP'ın her birinin arkasında komşu ülke kaynaklarının dünya ile paylaşılması yatıyor."

KERKÜK-YUMURTALIK'TAN GÜNDE 1.5 MİLYON VARİL ÇIKACAK

Irak'ta her geçen gün kapasitemizin artacağını, günlük 1.5 milyon varil ile Irak'ın eski günlerine döneceğine inanıyorum. Şu anda kısa vadede günlük 550 bin varillere ulaşmamız - hem Erbil'in hem de Bağdat'ın petrolünü sayarsak - lazım.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin son yıllarda sağladığı başarılarla uluslararası politikalarda bir yer edindiğini, istediği ortama gelmeyi başardığını kaydetti. Yıldız, önümüzdeki dönemde, Türkiye'de enerjiyle ilgili çok sayıda ulaslararası toplantının yapılacağını hatırlattı.

G20 İLE YENİ İKLİM KONSEPTİ: KİRLETEN ÖDESİN

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında enerji başlıklarıyla ilgili yeni bir konsept geliştireceğini kaydetti. Yıldız, "İklim değişikliği konusunda dünyaya borçlu ülkelerin yapması gerekenler vurgulanacak. Dünyayı kirletenlerin temizlemesiyle ilgili konular yinelenecek" dedi.

TÜRKİYE, ENERJİ ARENASINDA DAHA ETKİN

Türkiye'nin uluslararası enerji arenasındaki etkinliğini artırdığına ilişkin şu örnekleri sıraladı:

"Uluslararası Enerji Ajansı dönem başkanlığını yürütüyoruz. Enerji Piyasaları Düzenleyicileri Kongresi Türkiye'de yapılacak. Dünya Enerji Kongresi de 2016'da burada yapılacak. Buna yönelik hazırlıklarımız sürüyor. Yarın bunun lansmanıyla ilgili toplantımız olacak. Dünya petrol kongresine de ev sahipliği yapacağız. Mart ayında TANAP ve temel atma törenleri yapılacak. Biri TANAP'ın. Diğeri de Akuyu Santarli Limanı'nın temel atma töreni. CERN'e üyelik başvurumuz yapılmıştı. ENTSO-E ile statümüz netleştirilmişti, IRENA ile ilgili üyeliğimiz teyit edilmişti. Bunlar uluslararası enerji arenasında kat ettiğimiz mesafelerden bazıları."

DÜNYA 1 DERECE DAHA ISINIRSA...

1902-2002 arasındaki 100 yıllık sürede dünyanın 1 derece ısındığını hatırlatan Yıldız, "Kendisine tanınan marj 2 derece idi. Gelecek 25 yılda ülkeler bu konudaki çalışmalara müdahil olmazlarsa, 1 derece daha ısınacak. Bu aslında Türkiye'nin enerji alanında çevreye rağmen değil çevreyle birlikte geliştireceği projelere yola devam edeceği anlamına gelecek" diye konuştu.

DEV PROJE ÇİLEK TARLASINA DENK GELİRSE 

Çalışmaları devam eden mevcut projelerde de bu yaklaşımın hakim kılındığını ifade eden Yıldız şöyle dedi:

"TANAP'ta sadece çilek tarlalarına denk geldiği için güzergah değişikliği yaptığımız yerler var. Eğer dünyada kirlenme artarsa, bu geleceğimize veda etmek anlamına geliyor. İnsanoğlu bir nevi hak etmediği konfor seviyesini peşin aldı ama vadeli satışlarla geleceğini kirli bırakıyor. O yüzden sorumlu bir ülke, bir hukuk devleti olarak Türkiye doğrularını yapmaya devam edecek. http://enerjigunlugu.net"

TÜRKİYE, KIBRIS GAZININ GEÇİŞİNE AÇIK

Doğu Akdeniz havzasındaki hidrokarbon kaynaklarının uluslararası pazarlara taşınmasına da değinen Bakan Yıldız şu ifadeleri kullandı:

"Ardeniz havzasında gerekli siyasi fizibilitenin oluşması halinde, ekonomik fizibilite için çok gayretli olacağımızı söylememiz lazım. Kastım şu. Özellikle Doğu Akdeniz'de çıkan kaynakların, bütün bloklarıyla beraber, Kıbrıs'ın statüsü temel alınmak kaydıyla, ortak ve adil şekilde paylaşılmasıyla birlikke geleceğimiz nokta... Türkiye, üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak bakmaktadır. Ekonomik açıdan en fizibıl olan da budur. Türkiye coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını hiç bir zaman istismar etmedi, burada da etmez. Enerji sektörünün barışçıl amaçlarla kullanılmasını gözeten bir yapı içinde olmaya devam edeceğiz."

BÜYÜMENİN REHAVETİNE KAPILMAYALIM...

Enerji sektöründe pek çok başlık var. Ama Türkiye büyürken değişen, değişirken de büyüyen yapısını daha da güçlendirecek. Büyüme rakamlarının ortalama yüzde 5'in üzerinde olduğu bir 12 yıl yaşadık. Bu bizi rehavete sürüklemeyecek. 1902 ile 2002 arasındaki 100 yıl içinde 31 bin MW kurulu güç elde edildi. Ama son 12 yıl içerisinde Türkiye bundan çok daha fazlasını, yaklaşık 36 bin MW'lık kurulu güç daha ekledi bunun üzerine. Yani son 12 yıldaki rakam, son 100 yıldan daha iyi. Bunu herhangi bir rehavete kapılmadan devam ettireceğiz. Bu büyümenin ana unsuruyla birlikte bu büyümemizi devam ettireceğiz.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler