1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin, Asya kıtasının en derin petrol arama kuyusunu açtı

Çin, Asya kıtasının en derin petrol arama kuyusunu açtı

Çin’deki Tarim Havzası’nda bulunan petrol arama kuyusu Shunbei-84’de 8 bin 937,77 metre dikey derinliğe ulaşılarak rekor kırıldı.

Çin, Asya kıtasının en derin petrol arama kuyusunu açtı

Enerji Günlüğü - Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan Tarim Havzası’nda açılan bir kuyuda Asya'nın derinlik rekorunu kırıldı. Kuyudan 10 milyon tondan fazla petrol ve gaz çıkarıldı.

Çin’in petrol ve gaz keşfedip çıkarmayı amaçlayan Shendi Projesi’nde ilerleme kaydedildi. Çinli enerji şirketi Sinopec yaptığı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Tarim Havzası’nda bulunan petrol arama kuyusu Shunbei-84’ün 8 bin 937,77 metre dikey derinliğe ulaştığını ve kuyunun Asya kıtası kara topraklarında dikey derinliği en derin kiloton kuyu olduğunu belirtti. 

Testlere göre günde bin tondan daha fazla petrol ve gaz çıkarabilen Kiloton kuyusu, Shunbei Petrol ve Gaz Sahası’nda yer alıyor. Kuyudan 10 milyon tondan fazla petrol ve gaz çıkarıldı. Sahada derinliği 8 bin metrenin üzerinde olan kuyuların sayısı da 49’a ulaştı. 

Öte yandan Çin, geçen yıl aynı bölgede ülkenin karadaki en derin doğal gaz kuyusu olarak tasarlanan Dabei-401 kuyusunda sondaja başlamıştı. Sondaj kuyusu, jeolojik yapısının son derece karmaşık olduğu Tianshan Dağları’nın Güney eteğinde bulunuyor. Çin’in önde gelen petrol ve gaz üreticisi China National Petroleum Corporation’a (CNPC) bağlı Tarim Petrol Sahası’nda bulunan kuyuya 8 bin 457 metre derinliğe kadar sondaj yapılmıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler