1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin bankası Kenya kömür santral projesinden vazgeçti, peki Türkiye?

Çin bankası Kenya kömür santral projesinden vazgeçti, peki Türkiye?

Türkiye'de de kömür santrali projesi bulunan Çin Sanayi ve Ticaret Bankası’nın (ICBC) Kenya’nın Lamu kentinde yapılması planlanan 1.050 MW'lık termik santrali projesini finanse etmekten vazgeçtiği kaydedildi.

Çin bankası Kenya kömür santral projesinden vazgeçti, peki Türkiye?

Enerji Günlüğü - Türkiye'de de kömür santrali projesi bulunan Çin Sanayi ve Ticaret Bankası’nın (ICBC) Kenya’nın Lamu kentinde yapılması planlanan 1.050 MW'lık termik santrali projesini finanse etmekten vazgeçtiği kaydedildi.

Kenya'da kömür karşıtı sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren Save Lamu (Lamu'yu Kurtar) Kampanyası'nın paylaştığı basın açıklamasına göre, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) Kenya’nın Lamu kentinde yapılması planlanan Doğu Afrika’nın en büyük termik santrali olacak projesinden çekileceğini duyurdu. Projenin yaratacağı çevresel ve sosyal riskler nedeniyle bankanın finansmanı geri çekmeye karar verdiği belirtildi.

PROJEYE 1,2 MİLYAR DOLAR AKTARACAKTI

1.050 MW'lık Lamu Kömür Santrali’nin Doğu Afrika'daki en büyük ve Kenya'daki ilk kömür santrali olması bekleniyordu. Kömür santrali için hazırlanan proje belgelerine göre, ICBC projeye 1,2 milyar ABD Doları aktaracaktı. Daha önce ICBC'ye projenin çevresel tahribat ve sosyal etkilerini gösteren çeşitli dilekçe ve şikayetlerde bulunan Save Lamu’nun basın açıklamasına göre, ICBC'deki güvenilir bir kaynak artık bankanın bu yatırımı yapmayacağını iletti.

ICBC’NİN TÜRKİYE’DE DE TERMİK PROJESİ BULUNUYOR

Türkiye’de de ICBC’nin desteğiyle yapılmak istenen bir termik santral bulunuyor. Adana’daki Hunutlu Termik Santrali projesi de tıpkı Kenya’daki proje gibi çevresel ve sosyal tahribata sebep olacak. Koruma altındaki bir kaplumbağa yuvalama kumsalına kurulan santralin neden olacağı ekolojik yıkıma karşı çıkan kampanyacılar aynı zamanda, santralin faaliyette olacağı süre boyunca iki bin kişinin de erken ölümüne neden olacağı kaydediliyor. Bu durumu raporlarla ortaya koyan sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları, #AdanayaTemizHava kampanyası altında bir araya gelerek bugüne kadar 50 binin üzerinde imza topladı. 

BANKA TÜRKİYE PROJESİNDEN DE ÇEKİLECEK Mİ?

#AdanayaTemizHava kampanyasından Doğu Akdeniz Çevre Platformu sözcüsü Dr. Sadun Bölükbaşı “Yıllardır süren Save Lamu kampanyasının başarıya ulaşmasından ve ICBC yetkililerinin nihayet bu kömür yatırımından vazgeçmesinden mutluluk duyuyoruz. ICBC’den aynı hassasiyeti Adana’da da göstermesini istiyoruz ve kendilerine bir mektup daha gönderip Hunutlu santraline yönelik tutumlarını sorduk. Santralin Adana’da sebep olacağı ekolojik ve sosyal yıkımı birçok bilimsel çalışmayla ortaya koyduk, yatırımcı bankalara ve işletme sahibine defalarca bu konuları açıklayan detaylı mektuplar gönderdik. Santral, Türkiye'deki mevzuata, uluslararası sözleşmelere ve özellikle de yakın zamanda karbon nötr olmayı hedeflediğini açıklayan Çin’in yeşil finans politikalarına aykırı” dedi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler