1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Adana’daki Termik Santral inşaatının durdurulması için kampanya

Adana’daki Termik Santral inşaatının durdurulması için kampanya

Çevre kuruluşları Adana’da kurulması planlanan ithal kömür yakıtlı Hunutlu Termik Santrali inşaatının bir an önce durdurulması için kampanya başlattı. 

Adana’daki Termik Santral inşaatının durdurulması için kampanya

Enerji Günlüğü - Çevre kuruluşları Adana’da kurulması planlanan ithal kömür yakıtlı Hunutlu Termik Santrali inşaatının bir an önce durdurulması için kampanya başlattı. 

Çevre koruma kuruluşları, Çinli Şangay Elektrik tarafından Adana’ya kurulmak istenen termik santralin koruma altındaki Sugözü Kumsalı’na yapılamasının durdurulması için bir kampanya başlattılar. Ziraat Mühendisleri Odası, 350.org, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Ekosfer, Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL), TEMA Vakfı, WWF-Türkiye ve YUVA Derneği, Adana’nın Yumurtalık ilçesi Sugözü Kumsalı’na yapılan ve ithal kömürle çalışacak Hunutlu Termik Santrali inşaatının bir an önce durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Adana’nın ve İskenderun Körfezi’nin bir termik santral daha kaldıramayacağını belirten kuruluşlar, halk sağlığını tehdit eden santralin Sağlık Etki Değerlendirmesi ve tüm körfezi kapsayan kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılmadan inşaatına başlandığını belirterek, santral inşaatının durdurulmasını talep etti. 

#AdanayaTemizHava kampanyasını başlatan 10 kuruluş, Çinli Şanghay Elektrik tarafından Adana’ya kurulan termik santralin ÇED Raporu’nda ölçülen hava kirliliği verilerinin ulusal limit değerleri karşılamadığına, santralin ÇED olumlu kararının da bu sebeple geçerli olmadığına dikkat çekti.

Çinli enerji şirketi Shanghai Electric Power’ın Türkiye'deki bağlı ortaklığı EMBA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulacak santralde her yıl 2,8 milyon ton kömürün ithal edilerek yakılması planlanıyor. Çin yatırımıyla gerçekleştirilmek istenen santralin hava kalitesine, tarımsal üretime ve deniz ekosistemine vereceği zararlar ve özellikle Yumurtalık ilçesinde hali hazırda artış gösteren kanser ve kanserden ölüm vakaları dikkat çekiyor. Ayrıca Sugözü Kumsalı’nın korunması gereken önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından biri olması nedeniyle deniz kaplumbağaları da tehlike altında. 

ADANA’DA 2 BİN ÖLÜM ENGELLENEBİLİRDİ

Covid-19 krizinin, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini bir kez daha hatırlattığını vurgulayan 10 Sivil Toplum Kuruluşu, nüfusun yoğun olduğu Adana merkezde hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerleri altında tutulabilseydi, 2019 yılında 2 bin 72 ölümün engellenebileceğini belirtti. Bu veri, 2019 yılı boyunca 236 gün, yani yılın yüzde 65’inde kirli hava soluyan Adana’da her 5 kişiden 1’inin hava kirliliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Türkiye’de ise en güncel verilere göre dış ortam hava kirliliği yılda yaklaşık 52 bin erken ölüme neden oluyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler