1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin İngiltere nükleerine ortak oldu

Çin İngiltere nükleerine ortak oldu

Enerji Günlüğü - İngiltere'deki Hinkley Point'te yapılması planlanan yeni nükleer santrale Çin resmen ortak oldu.Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı...

Çin İngiltere nükleerine ortak oldu

Enerji Günlüğü - İngiltere'deki Hinkley Point'te yapılması planlanan yeni nükleer santrale Çin resmen ortak oldu.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, İngiltere'deki resmi ziyareti kapsamında İngiltere Başbakanı David Cameron ile İngiltere'deki Hinkley Point'te yapılması planlanan yeni nükleer santrale yatırım yapmak için anlaşma imzaladı.

Ortak basın toplantısında konuşan Cameron, "Bugün güvenilir ve uygun bir şekilde bir şekilde 6 milyon haneye elektrik ve 25 binden fazla kişiye iş imkanı sağlayacak Hinkley Point'de nükleer santralinin inşa edilmesi için tarihi önemdeki anlaşmayı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum" dedi.

Anlaşma ile İngiltere'nin güneyindeki Somerset bölgesindeki Hinkley Burnu'nda inşa edilmesi planlanan nükleer santral projesinde Çin hükümetine ait nükleer enerji şirketi CGN (China General Nuclear Power Group), anlaşma kapsamında "Hinkley Point" nükleer santralinde yüzde 33,5 oranında hisseyi payı elde etti.

CGN, nükleer santral projesine yaklaşık 6 milyar sterlin seviyesinde yatırım yapacak. Proje çalışmalarını daha önce mali sebeplerle ertelemek zorunda kalan Fransız enerji şirketi EDF'nin (Electricite de France) ise toplamda 66,5 oranında hisse payı bulunacak. Anlaşma kapsamında EDF toplam hisse payını yüzde 50'nin altına düşürmemek kaydıyla nükleer santral projesine yeni yatırımcılar arayabilecek.

Her iki ülke arasındaki nükleer enerji konusundaki işbirliğini İngiltere'nin mevcut santrallerine yeni reaktörler eklenmesi de bekleniyor. Anlaşma, İngiltere'nin Essex bölgesindeki Sizewell ve Bradwell'deki santrallerin geliştirilmesini de içeriyor.

"Hinkley Point C" nükleer santralinin 2025 yılında tamamlanmasının ardından ülkenin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 7'sini karşılaması öngörülüyor.

HİNKLEY POİNT NGS'DE ÇİN PAYI ÜÇTE BİR OLACAK

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler