1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çin karbon emisyonu ticaretinde ödül-ceza yöntemi uygulayacak

Çin karbon emisyonu ticaretinde ödül-ceza yöntemi uygulayacak

2 bin 225 elektrik üretim şirketi için karbon emisyon kotalarını belirleyen Çin, karbon kotasını geçen şirketlere para cezası verirken iyi performans gösterenleri ödüllendirecek.

Çin karbon emisyonu ticaretinde ödül-ceza yöntemi uygulayacak

Enerji Günlüğü - 2 bin 225 elektrik üretim şirketi için karbon emisyon kotalarını belirleyen Çin, karbon kotasını geçen şirketlere para cezası verirken iyi performans gösterenleri ödüllendirecek.

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı, karbon emisyonu ticaretine dair bir yönetmelik yayımlayarak, karbon emisyonu kota dağılım planları ile başlıca emisyon birimlerinin listesini paylaştı. Böylece Çin’in ulusal karbon piyasasında elektrik üretimi sektörüne dair ilk uygulamalar 1 Ocak 2021 itibarıyla resmen başlarken, 2 bin 225 elektrik üretim şirketi için karbon emisyon kotaları belirlendi. 

“KARBON PİYASASININ KRİTİK NOKTALARI BELİRLENDİ”

Ekoloji ve Çevre Bakanlığı İklim Değişikliğiyle Mücadele Departmanı Direktörü Li Gao, yönetmeliğin ulusal karbon emisyon ticaretini ve ilgili faaliyetleri düzenlediğini, farklı seviyelerdeki yetkililerin ve piyasa aktörlerinin hak, yükümlülük ve sorumluluklarının çerçevesini çizdiğini kaydetti. 

Li, söz konusu yönetmelikle ulusal karbon piyasasının işleyişindeki kritik noktaların ve ilgili çalışmaların gereksinimlerinin de belirlendiğini dile getirdi. 

İYİ PERFORMANSA ÖDÜL, KÖTÜ PERFORMANSA CEZA

Yönetmelikle emisyon kotası belirlenen firmaların, yıllık karbondioksit emisyonu 26 bin tona ulaşan elektrik üretim şirketleri olduğu belirtildi. Kotaların karbon emisyonu ticaretinin temel aşaması olduğuna işaret eden Li Gao, iyi bir performans gösteren işletmelerin ödüllendirileceğini, kötü performans gösterenlerin ise cezalandırılacağını dile getirdi. 

Emisyon azaltılmasında işletmelerin rolünün çok önemli olduğunun altını çizen yetkili, açıklanan yönetmelikle Çin'de ilk kez ulusal düzeyde sera gazı emisyonlarını azaltma sorumluluğunun işletmelere dağıtıldığını dile getirdi. Karbon piyasasının kapsadığı endüstrilerin kademeli olarak genişletileceğini belirten Li, ulusal karbon piyasasının istikrarlı ve etkili işleyişi ile sağlıklı ve sürdürülebilir gelişmesinin sağlanacağını, piyasa mekanizmasının karbondioksit emisyonunda 2030 yılından önce zirveye ulaşılması hedefi ile karbon nötrlüğü vizyonunun gerçekleştirilmesinde önemli rol oynaması için çalışılacağını sözlerine ekledi. 

Çin, daha önce 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonunda zirveye ulaşma, 2060 yılına kadar da karbon nötrlüğü elde etme hedeflerini açıklamıştı. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler