1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çin karbon ticaret sistemine başlıyor

Çin karbon ticaret sistemine başlıyor

Çin, bu ay resmî olarak karbon emisyon ticaret sisteminin (ETS) uygulamalarına başlayacağını duyurdu. 

Çin karbon ticaret sistemine başlıyor

Enerji Günlüğü - Çin, bu ay resmî olarak karbon emisyon ticaret sisteminin (ETS) uygulamalarına başlayacağını duyurdu. 

Çin Çevre Bakanlığı, çalışmalarını uzun süreden bu yana devam ettirdiği ulusal karbon emisyonu ticaret sistemini bu ay resmi olarak faaliyete geçireceklerini bildirdi. Ancak kesin tarih verilmedi. 

Çevre Bakan Yardımcısı Zhao Yingmin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, karbon fiyatını öngörmenin zor olduğunu ancak, 7 deneme piyasasından elde edilen sonuçların, ortalama fiyatı 40 yuan/ton olarak işaret ettiğini kaydetti. 

Hükümet 2030 yılında en yüksek seviyesine ulaşacağı öngörülen karbon emisyonunu 2060 yılına kadar net sıfır seviyesine indirmek için ETS gibi uygulamalara başvurmayı hedefliyor. 

RESMİ AÇILIŞ İÇİN BUGÜN İŞARET EDİLİYOR

Konuya yakın kaynaklar, ulusal karbon emisyonu ticaret sisteminin resmi açılışının bugün (16 Temmuz) yapılacağını ifade ediyorlar. 

Çin'in emisyon ticaret sistemine ülke genelinde faaliyet gösteren 2 bin 225 kadar enerji santrali dahil olacak. Bu santraller her yıl 4 milyar ton karbon salımından sorumlular. 

Dünyanın ilk büyük karbon piyasası unvanına sahip Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (AB ETS) ise, AB ülkelerinde 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunu %55 oranında azaltarak 2050 yılında net sıfır seviyesine indirmeyi planlıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler