1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin rafinerileri yüksek kar beklentisiyle Kasım’ı bekliyor

Çin rafinerileri yüksek kar beklentisiyle Kasım’ı bekliyor

Çin rafinerileri, daha fazla kar beklentisiyle işlenmiş akaryakıt ihracatı için Kasım ayını bekliyor.

Çin rafinerileri yüksek kar beklentisiyle Kasım’ı bekliyor

Enerji Günlüğü - Çin rafinerileri, daha fazla kar beklentisiyle işlenmiş akaryakıt ihracatı için Kasım ayını bekliyor.

Çinli rafinerilerin, Eylül sonunda küresel piyasalardaki gelişmelerle beraber yavaşlattıkları petrol ürünleri ihracatını Kasım ayıyla birlikte arttırması bekleniyor. Ekim’in ilk haftasında birkaç tatil gününü bir araya getiren Altın Hafta tatilinin de etkisiyle neredeyse tümüyle duran ihracat, Ekim ayının geneli için beklenen seviyelerin altında kaldı. 

Bu gelişmenin Avrupa pazarlarındaki gelişmelere dayalı yüksek kar beklentisine dayandığı düşünülüyor. Son çeyrekte 15 milyon ton petrol ürünü ihracat kotası alan Çinli rafinerilerin, kotayı doldurmaya yetecek aksiyon almadıkları gözlendi. 

AVRUPA’DA TALEP ARTIŞI BEKLENTİSİ

Bazı analistler 13,25 milyon tonu motorin, benzin ve jet yakıtı; 1,75 milyon tonu ise fuel oil olan kotanın yılsonuna kadar doldurulamayacağını öngörüyor. Bazı uzmanlar ise özellikle Avrupa piyasalarındaki gelişmeler doğrultusunda rafinerilerin, daha yüksek kar beklentisiyle sevkiyatları yavaşlattığı görüşünde. Örneğin Çin limanlarından Japonya’ya sevk edilmek üzere rezerve edilen 6 tanker petrol ürününün büyük bir kısmı, herhangi bir yedekleme yapılmadan iptal edildi. 

İhracattaki yavaşlama Asya piyasalarında fiyatları canlandırdı. Ancak bu gelişme de sevkiyatları hızlandırmış değil. Öte yandan Avrupa’da, Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla enerji arzında yaşanan sıkıntılara ek olarak; Fransa’da Eylül sonundan beri devam eden rafineri grevleri, Çin kaynaklı ürünlere yönelik talebi güçlendirdi. Dolayısıyla süreç, büyük ölçüde Avrupa ülkelerinde işlenmiş ürüne yönelik talepte artış beklentisine bağlanıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler