1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin’in 'yapay güneş'i 2020’de elektrik üretmeye başlayacak

Çin’in 'yapay güneş'i 2020’de elektrik üretmeye başlayacak

Çin’in geliştirdiği ve ‘yapay güneş’ olarak adlandırılan füzyon projesi tamamlandı. HL-2M adlı füzyon cihazı elektrik üretimine önümüzdeki yıl başlayacak.

Çin’in 'yapay güneş'i 2020’de elektrik üretmeye başlayacak

Enerji Günlüğü - Çin’in geliştirdiği ve ‘yapay güneş’ olarak adlandırılan füzyon projesi tamamlandı. HL-2M adlı füzyon cihazı elektrik üretimine önümüzdeki yıl başlayacak.

Çinli bilim insanları tarafından geliştirilen ve dünyada ‘yapay güneş’ olarak nitelendirilen füzyon cihazının kurulumu tamamlandı. Çin Uluslararası Radyosunun mail yoluyla paylaştığı habere göre, Çin’in bir süredir üzerinde çalıştığı ve nükleer seçeneklerden daha temiz ve daha ucuz enerji kaynağı olan “yapay güneş” projesi tamamlandı. HL-2M adı verilen ve Çin Ulusal Nükleer Şirketi ile Güneybatı Fizik Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay güneş, 2020 yılında enerji üretmeye başlayacak. 

GÜNEŞİN 13 KAT ÜZERİNDE SICAKLIK

“Yapay güneş” olarak adlandırılan HL-2M nükleer füzyon cihazı, güneşin 13 kat üzerinde sıcaklığa ulaşıyor. HL-2M adlı reaktör, 200 milyon santigrat derece sıcaklığa ulaşabiliyor. Güneşin ulaştığı sıcaklık ise 15 milyon santigrat derece. 

HL-2M, Çin’in ikinci füzyon projesi. İlki Hefei’de bulunan ve geçtiğimiz yıl 100 milyon dereceye ulaşmayı başaran Deneysel İleri Süperiletken Tokamak (EAST) adlı çalışma. Reaktörün bu kadar sıcak olmasının nedeni ise güneşteki füzyon işleminden farklı bir sistemle çalışması. Güneşteki füzyon işlemi, atomların birleşmeye zorlanmasına dayanıyor bu da enerjiye dönüştürülebilen ısıyı serbest bırakıyor. HL-2M’de ise tıpkı uranyumdaki atomları ayırmaya dayanan ve güneşin tam tersi olan bir yapı söz konusu. Bilim insanları bu yöntemin daha az toksik atıkla sonuçlanan mevcut nükleer seçeneklerden daha temiz ve daha ucuz olduğunu belirtiyor. 

Kurulumu Haziran ayında başlayan ve geçtiğimiz salı günü sona eren reaktör, yakıt olarak hidrojen ve döteryum gazını kullanıyor. Projenin toplam değeri 20 milyar euro Bu proje Çin’in de dahil olduğu Fransa’da bulunan Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör’ün (ITER) bir parçası. ITER, yaklaşık 20 milyar Euroluk fiyat etiketi ile dünyanın en büyük nükleer füzyon projesi unvanını taşıyor. 35 ülkenin dahil olduğu projenin 2025’te tamamlanması bekleniyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler