1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin’in yapay güneşi Güneş’ten 5 kat sıcak

Çin’in yapay güneşi Güneş’ten 5 kat sıcak

Çin’in yapay güneş oluşturarak sonsuz ve temiz elektrik üretmek amacıyla geliştirdiği üç tokamak nükleer füzyon reaktöründen biri olan EAST’de 70 milyon derece sıcaklığa ulaşıldı.

Çin’in yapay güneşi Güneş’ten 5 kat sıcak

Enerji Günlüğü - Çin’in Yapay Güneş olarak tanımlanan deneysel temiz enerji projesi, Güneş’ten 5 kat fazla sıcaklığa ulaşarak rekor kırdı.

Çin’in geliştirdiği ve nükleer seçeneklerden daha temiz ve daha ucuz enerji kaynağı olan “yapay güneş” projesi EAST, yeni bir sıcaklık rekoru kırdı. 

Çin Xinhua haber ajansının haberine göre, Hefei’de bulunan ve geçtiğimiz yıl 100 milyon dereceye ulaşmayı başaran Deneysel İleri Süperiletken Tokamak (EAST) adlı reaktör, 70 milyon santigrat dereceye ulaştı. Yapay güneşin, 160 milyon derecede ise 20 saniye kaldığı belirtildi. Güneşin ulaştığı sıcaklık ise 15 milyon santigrat derece.  

Çin’de faaliyet gösteren üç büyük ‘tokamak’tan biri olan EAST projesi güneş ve diğer yıldızlarda meydana gelen reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız temiz enerji sağlayabilecek bir teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor. 

Nükleer füzyon iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Füzyon tepkimeleri Güneş’te her an doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş'ten gelen ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında kütle kaybı karşılığı enerjinin ortaya çıkması sayesinde meydana gelir. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler