1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Microsoft füzyon elektriği kullanacak

Microsoft füzyon elektriği kullanacak

ABDli nükleer füzyon şirketi Helion Energy, Microsoft'a yaklaşık beş yıl içinde füzyon elektriği sağlayacak. 

Microsoft füzyon elektriği kullanacak

Enerji Günlüğü - Microsoft, temiz enerji üretimi için Güneş’i taklit eden nükleer füzyon teknolojisi geliştiren Helion Energy’den beş yıl içinde elektrik satın almaya başlayacak. 

ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketi Microsoft'un, Amerikan füzyon araştırma şirketi Helion Energy’nin 2028 yılında devreye girmesi planlanan ilk füzyon elektrik santralinden füzyon enerjisi satın alma anlaşması yaptığı açıklandı. Bu ortaklığın Microsoft'un 2030 yılına kadar karbon negatif olma hedefiyle uyumlu olduğu da belirtildi. 

Helion'un santrali, bir yıllık geçiş döneminin ardından 50 megavat veya daha fazla elektrik üretimi hedefliyor. Bir megavat, bir günde yaklaşık 1000 ABD konutuna elektrik sağlayabilecek. 

Helion'un yedinci nesil makinesi olan Polaris, gelecek yıl devreye girecek ve füzyon elde etmek için darbeli yüksek güçlü mıknatıs teknolojilerini kullanarak elektrik üretimini gösterecek. 

Microsoft Corp başkan yardımcısı Brad Smith yaptığı açıklamada Helion'un çalışmasının uzun vadeli temiz enerji hedeflerini desteklediğini ve şebekeye daha fazla ve hızlı temiz enerji sağlamak için yeni, verimli bir yöntem oluşturmak üzere pazarı ilerleteceğini söyledi.

NÜKLEER FÜZYON NEDİR?

Nükleer füzyon, iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Füzyon tepkimeleri Güneş'te her an doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş'ten gelen ısı ve ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında kütle kaybı karşılığı enerjinin ortaya çıkması sayesinde meydana geliyor. Nükleer füzyon, enerji üretmek için atomların hep beraber erimesini gerektiriyor. (Bu işlem Güneş’te olana benziyor). Geleceğin en önemli ve temiz enerji kaynağı olarak görülen nükleer füzyon ile laboratuar ortamında yapay bir Güneş oluşturup sonsuz enerji elde edilmesi hedefleniyor.

Hükümetler ve 30'dan fazla şirket, dünyanın iklim değişikliğiyle bağlantılı emisyonları azaltmasına yardımcı olabilecek füzyondan elektrik üretmek için yarışıyor. Günümüzün fisyon reaktörlerinin aksine, füzyon reaktörleri uzun ömürlü radyoaktif atık üretmeden güç üretebiliyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler