1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Füzyondan ilk net enerji 2025’te elde edilecek

Füzyondan ilk net enerji 2025’te elde edilecek

IICEC tarafından düzenlenen seminerde, füzyon teknolojisinin önemine ve ilerleyen süreçlerde enerjide yaşanan sorunlara çözüm sunabileceğine değinildi.

Füzyondan ilk net enerji 2025’te elde edilecek

Enerji Günlüğü - IICEC, füzyon enerjisini odak noktasına alan bir seminer düzenledi. Seminerde konuşma yapan Prof. Dr. Dennis G. Whyte, füzyondan ilk net enerjinin 2025’te elde edileceğini bildirdi.

Enerji alanında çığır açması beklenen füzyon enerjisi, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Füzyon Enerjisi ve İnovasyonu Hızlandırmak” başlıklı seminerde ele alındı.

Füzyon teknolojisinde 20-30 yıllık süreçlerin, gelişen teknolojiyle artık 2-3 senelik sürelere çekildiğini belirten MIT Plazma Bilimi ve Füzyon Merkezi Direktörü Prof. Dr. Dennis G. Whyte, füzyon enerjisi çalışmalarında ilk iki aşamayı başarıyla tamamladıklarını söyledi. Whyte, 2025 yılında füzyondan net enerji elde edilmesini ve 2030 yılında da enerjinin şebekeye verilmesini hedeflediklerini anlattı.

“FÜZYON TEKNOLOJİSİ TEMİZ ENERJİ İÇİN ÖNEMLİ”

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, füzyon enerji teknolojisinin temiz enerji geleceği için çok önemli olduğunu vurguladı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Energy Initiative (MIT Enerji Girişimi) Danışma Kurulu’nda yer aldığı için füzyon enerjisi teknolojisini yakından takip ettiğini belirten Güler Sabancı, bu alanda yapılan çalışmaların dünyanın önde gelen bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Dennis G. Whyte aracılığıyla IICEC ev sahipliğinde anlatılmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

FÜZYON ENERJİSİNDE 3. AŞAMA

İçinde bulunulan mevcut durum ve küresel gelişmelere bakıldığında füzyonun daha önce düşünülenden çok daha yakın olduğunu ifade eden Dr. Whyte, “Bu da demektir ki; iklim değişikliği ile mücadele ve enerji güvenliği için füzyonu ticari, uygulanabilir bir enerji çözümü olarak öne çıkaran teknolojileri acilen geliştirmemiz gerekiyor. Atılım yaratan buluşlarımızdan önce füzyonun uzun yıllar sonra gerçekleşeceği düşünülüyordu. Şimdi ise füzyona sadece dört yıl var. Bu da bize, bu yeni enerji kaynağını uygulama konusunda önemli bir fırsat da sunuyor” dedi.

Whyte, füzyon enerjisinin gerçek anlamda hayata geçebilmesi için hükümetler, bilim insanları ve yatırımcıların iş birliği içinde olması gerektiğine vurgu yaparak füzyon enerjisine ilişkin çalışmaları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“MIT olarak yürüttüğümüz projede füzyon enerjisinin şebekeye verilerek kullanıma sunulması 4 aşamada gerçekleştiriliyor. İlk aşama olan Alcator C-Mod’u gerçekleştirdik ve ikinci etapta TFMC sarmal aşamasını tamamladık. 5 Eylül 2021’de gerçekleştirdiğimiz test sonuçlarından olumlu sonuç aldık. Şimdi üçüncü aşamada doğrudan net enerji elde etmek üzere Boston yakınlarında SPARC tesisleri inşaatı 2025 yılında tamamlanarak hizmete girecek. Son olarak ARC aşamasıyla füzyon enerjisini şebeke üzerinden kullanıma açmayı hedefliyoruz”.

“ENERJİ SORUNLARI FÜZYONLA AŞILACAK”

Füzyon enerjisinde artık 20-30 yıllık süreçlerden ziyade 2-3 yıl sonrasının konuşulduğunu dile getiren Whyte, “Eski kurallar artık geçerli değil. Şimdi yeni bir ufuk ve yakın gelecekten söz ediyoruz. Belki de önümüzdeki 10 yıllık süre içerisinde füzyon enerjisini çok daha farklı şekilde konuşacağız. Birçok enerji sorununu da bu sayede aşmış olacağız" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler