1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İngiltere’de nükleer füzyon tesis prototipi kurulacak

İngiltere’de nükleer füzyon tesis prototipi kurulacak

Kanadalı General Fusion, tanıtım amacıyla İngiltere Atom Enerjisi Kurumu'nun (UKAEA) Culham Kampüsü'nde nükleer füzyon tesisi kuracak. 

İngiltere’de nükleer füzyon tesis prototipi kurulacak

Enerji Günlüğü - Kanadalı General Fusion, tanıtım amacıyla İngiltere Atom Enerjisi Kurumu'nun (UKAEA) Culham Kampüsü'nde nükleer füzyon tesisi kuracak. 

Kanadalı General Fusion şirketi, nükleer füzyon teknolojisini İngiltere'de Oxford yakınlarındaki İngiltere Atom Enerjisi Kurumu'nun (UKAEA) Culham Kampüsü'nde sergilemek için bir tesis inşa edecek ve işletecek. Yapımına 2022 yılında başlanacak olan Nükleer Füzyon Tesisi prototipi (FDP), 2025 yılında faaliyete geçmesi beklenen Mıknatıslanmış Hedef Füzyon (MTF) teknolojisini kullanan ticari bir pilot tesise zemin hazırlayacak. MTF teknolojisinin uygulanabilirliğini kanıtlamak için kullanılacak tesis, ticari pilot tesisin %70 ölçekli bir versiyonu olacak. Prototip tesiste füzyon koşulları yaratılacak, ancak elektrik üretmek için kullanılmayacak.

Birleşik Krallık Hükümeti bu ayın başında yaptığı açıklamada, ülkenin temiz ve güvenli enerji arzını sağlamak amacıyla Güneş’i taklit eden nükleer füzyon teknolojisinin araştırma ve geliştirmesini destekleyecek bir yasa taslağı oluşturmak için çalışmaya başlayacağını duyurmuştu.

Nükleer füzyonun karbon ve yan ürün içermemesi ve hidrojendeki kaynak atomların Dünya'da bol miktarda bulunmasına rağmen, füzyon enerjisi üretimi çok yüksek miktarlarda enerji gerektirdiği için gelişimi son derece zor.

Birleşik Krallık Atom Enerjisi Kurumu (UKAEA), 2040 yılına kadar dünyanın ilk prototip füzyon santrali olmasını umduğu Tokamak tipi (nükleer kaynaşım halkası) bir prototip nükleer füzyon reaktörü inşa ediyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler