1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Danimarka’dan denizüstü RES kapasitesini arttıracak adımlar

Danimarka’dan denizüstü RES kapasitesini arttıracak adımlar

Danimarka, Baltık Denizi ve Kuzey Denizi’ndeki denizüstü rüzgar elektriğini Almanya ve Belçika'ya bağlayacak iki iletim ağı kuracak.

Danimarka’dan denizüstü RES kapasitesini arttıracak adımlar

Enerji Günlüğü - Danimarka, Baltık Denizi ve Kuzey Denizi’ndeki denizüstü rüzgar elektriğini Almanya ve Belçika'ya bağlayacak iki iletim ağı kuracak.

Danimarkalı şebeke operatörü Energinet, denizüstü (offshore) rüzgar türbinlerini Almanya ve Belçika'ya bağlayacak iki iletim ağı kurmak üzere Belçikalı Elia ve Alman 50Hertz şirketleri ile anlaşmalar imzaladı. 

Energinet yaptığı açıklamada, iletim sistemi operatörü Elia ile imzalanan bir işbirliği anlaşmasının, iki ülke arasında ara bağlantı konusunda Kuzey Denizi'nde bir yapay ada kurulması için nihai bir yatırım kararı alınmasına katkıda bulunacağını belirtti. Kuzey Denizi’ne küçük bir kıyı şeridine sahip olan Belçika, denizüstü rüzgar enerjisine sınırlı erişimi nedeniyle büyük ölçekte yeşil enerji ithaline ihtiyaç duyuyor.

Deniz aşırı şebeke altyapısının muazzam bir şekilde genişletilmesi, Avrupa ülkelerinin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmasını ve uçucu yenilenebilir enerji kaynaklarının daha güvenilir bir enerji kaynağı haline gelmesini sağlamak için ihtiyaç duyulan artan yenilenebilir enerji miktarını karşılamak için hayati önem taşıyor. 

Energinet’in Elia'nın %80'ine sahip olduğu Alman yüksek voltajlı şebeke şirketi 50Hertz ile imzaladığı anlaşma ise Danimarka'nın Baltık adası Bornholm'da kurulacak başka bir planlı merkeze elektrik bağlantısını içeriyor. 

Danimarka, iddialı iklim değişikliği hedeflerine ulaşabilmek için Baltık Denizi ve Kuzey Denizi’ndeki denizüstü rüzgar kapasitesini üç katından fazla artırmayı planlıyor. Kuracağı yeni rüzgar santrallerine bağlı iki enerji adası inşa etmeyi planlıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler