1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Danıştay Cide HES`e dur dedi

Danıştay Cide HES`e dur dedi

Enerji Günlüğü - Orya Enerji'nin Küre Dağları Milli Parkı’nı besleyen Loç Vadisi-Devrekani Çayı üzerinde yapmayı planladığı 21.5 MW'lık Cide...

Danıştay Cide HES`e dur dedi

Enerji Günlüğü - Orya Enerji'nin Küre Dağları Milli Parkı’nı besleyen Loç Vadisi-Devrekani Çayı üzerinde yapmayı planladığı 21.5 MW'lık Cide HES ÇED Raporu iptal edildi.

Bölgede yaşayan yurttaşların ikinci kez açtıkları iptal davasını sonuçlandıran Danıştay, 2009’da onaylanan Cide HES’in ÇED raporunu geçersiz saydı. WWF-Türkiye (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), Doğa Derneği ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nın da “destek verdiği dava”ya “itiraz” yolu da kapandı.

DANIŞTAY DOĞRU KARARI VERDİ

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem yaptığı açıklamada, “İptalini istediğimiz ÇED raporunda, bu yüksek miktarda suyun çaydan çekilmesinin ekolojik hayatı nasıl etkileyeceği irdelenmemişti. Öte yandan kesilmesi planlanan 10 bin ağaç, Küre Dağları Milli Parkı sınırlarındaydı. Cide HES projesi bütüncül havza planına dahil edilmemişti.Danıştay, bölgedeki ekolojik dengeye büyük zarar verecek HES’le ilgili doğru kararı verdi.” dedi.

BÖLGE HALKI MÜCADELE GEÇMİŞİ

Orya Enerji, daha önce “protesto” eylemlerine katılan Cideliler için suç duyurusunda bulunmuş, 117 Cideliye yapımı yavaşlatmak ve karşı çıkmak nedeniyle “dava” açılmıştı.

WWF-Türkiye’nin savına göre, Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay’a yapılan “itiraz”ları ve dava sürecini beklemeyen Orya Enerji, bölgede en az 8 bin ağaç kesti. Ayrıca köy merasına şantiye kurmaya çalıştı ve meraya beton döktü.

2011’de Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi, “geri dönülmesi mümkün olmayan tahribatlar yapıldığı” gerekçesiyle, yapımın yürütmesini durdurdu.

Ancak ,Danıştay’ın bu kararı bozmasıyla HES çalışması yeniden başlamıştı.

Kaynak: yenikastamonu.com

Önceki ve Sonraki Haberler