1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Davutoğlu: Enerji, hayat standardını yükseltme meselesidir

Davutoğlu: Enerji, hayat standardını yükseltme meselesidir

Enerji Günlüğü - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye için enerji meselesinin vatandaşların hayat standardını yükseltme meselesi olduğunu söyledi.ABD...

Davutoğlu: Enerji, hayat standardını yükseltme meselesidir

Enerji Günlüğü - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye için enerji meselesinin vatandaşların hayat standardını yükseltme meselesi olduğunu söyledi.

ABD Başbakan Yardımcısı Joe Biden’in de hazır bulunduğu Atlantik Konseyi’nin özel toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, enerji güvenliğinin demokratik toplumlar için istikrarın da bir teminatı olduğunu belirterek, “Türkiye için de enerji meselesi vatandaşlarımızın hayat standardını yükseltme meselesidir” ifadelerini kullandı.

G-20’nin dönem başkanlığını aldıklarında dünyada enerjinin adil dağılımı için bir takım girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Davutoğlu, “Bütün Afrika’nın bizim bir kaç şehrimiz kadar, New York kadar enerji kullandığını düşündüğümüzde tablonun ne kadar çarpıcı olduğu gözler önüne serilir. Türkiye için de enerji meselesi vatandaşlarımızın hayat standardını yükseltme meselesidir.” dedi.

Davutoğlu, insani hayat standardını temin etmek bağlamında, dünyanın her yerindeki insanlara enerjiyi temin etmenin herkesin öncelikli görevi olması gerektiğini de vurguladı.

ENERJİ-ÇEVRE İKİLEMİ ÇÖZÜLMELİ

Enerji ve çevre ilişkisinin öneminden bahseden Davutoğlu, dünya liderlerinin bir araya geldiğinde sadece ulusal enerji stratejilerini değil, insanoğlunun geleceğindeki sorunları da konuşmak zorunda olduklarını söyledi. Davutoğlu, “Burada çarpıcı hususlardan birisi enerji ve çevre arasındaki ilişki. Bir taraftan enerjiyi artıracağız bir taraftan da insanoğlunun ontolojik varoluşunun garantisi olan çevreyi koruyacağız. Enerji ile çevre arasındaki bu ikilemi de çözecek araçlar bulmamız lazım. Türkiye’de avantajlarımız nedir dezavantajlarımız nedir diye baktığımızda avantajlarımız çok çalışkan girişimci cesur kararlı bir insan unsuru ve dünyanın en zorlu ve en önemli coğrafyasına sahip olmak. Zaaf noktamız enerji açığımız ve buna bağıl olarak cari açığımız. Bu yüzden 2002 yılından beri birçok enerji projesine öncülük ettik.” dedi.

KİMSE ENERJİYİ SİLAH OLARAK KULLANMASIN

Türkiye’nin çevresindeki ülkelerden ve buralarda yaşanan krizlerden bahseden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorununa dikkat çekti. Kıbrıs’ta bir an önce kalıcı barışın sağlanması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi’ne çağrıda bulundu.

Davutoğlu, “Enerji kaynaklarını monopolize ederek ve tek taraflı, sanki bu kaynak sadece onlara aitmiş gibi ihalelere çıkarak, Kıbrıs Türklerinin de hakkı olduğu o kaynakları tek taraflı olarak dünya piyasalarına sunmak isterse, biz de aynı yerde Kıbrıs Türkleri ile beraber aynı hakkı kullanırız. Ama eğer birlikte oturulur konuşulursa, bir entegrasyon yönünde irade kullanırlarsa Kıbrıs’ta yükselen bir ülke haline gelir, bundan da Türkiye memnun olur. Onunu için biran önce müzakere masasına dönülmeli, bir an önce barış sağlanmalı. Eğer müzakereler gecikecekse Rum Yönetimi ile Türk kesimi ortak bir komite ile bu enerjiyi çıkarmaya başlar ve enerjiyi barış için kullanır. Ama şu olmaz; Doğu Akdeniz Kıbrıs Türklerine ve Türkiye Cumhuriyeti'ne kapalı bir alandır, biz istediğimiz yerde araştırma yaparız. Bu, bir, siyaseten olmaz, iki Akdeniz topoğrafyasını bilenler için de olmaz. Doğalgazın en kolay ulaşacağı ve en fazla kullanılacağı yer Türkiye’dir. En rahat uluslararası piyasalara açılacağı yer de yine Türkiye’dir. Dolayısıyla enerjiyi bir silah gibi kullanmasın hiç kimse.”

ERMENİSTAN’A DA ÇAĞRI

Ermenistan-Azerbaycan krizi ve Ukrayna?da yananlar hakkında da konuşan Davutoğlu, enerjinin barış için kullanılacağı üçüncü alanınAzerbaycan Ermenistan ihtilafı olduğunu söyledi.Bakınız dır Bakü-Tiflis-Ceyhan’a başta kimsenin inanmadığını ama gerçekleştiğini belirten Davutoğlu, bununTürkiye ile ABD?nin ortak başarısı olduğunu söyledi. Davutoğlu, “2007’de de petrol akmaya başladı. Azerbaycan ciddi bir ekonomik refah kazandı. Gürcistan da bundan istifade etti. Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan güçlenirken, Ermenistan bütün bu aktivitenin dışında kaldı. Neden? Israrla ve inatla Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal altında tutmaya devam ediyor.

Ben buradan Ermenistan’a çağrıda bulunuyorum. Kafkas petrolleri, Hazar petrolleri Avrupa’ya aktarılırken Ermenistan da bu barış projelerinin parçası haline gelecek bir tutumla bir an önce bu sorunun çözülmesine katkıda bulunsun. Azerbaycan ile Ermenistan arasında kurulacak dostluk bağından da en fazla memnun olacak olan Türkiye’dir.” dedi.

Ukrayna’nın da bir jeopolitik çatışma alanı olmaktan çıkarılıp iş birliği alanı haline dönüşmesi gerektiğini de vurgulayan Davutoğlu, “Ukrayna bizim stratejik ortağımızdır. Ukrayna’da toprak bütünlüğünü zedeleyen her türlü tutumun karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz.” dedi.

BİDEN İLE GÖRÜŞME VERİMLİ GEÇTİ

Joe Biden ile yapılan görüşmelerin çok verimli geçtiğini söyleyen Davutoğlu, “Dün akşam birçok uluslararası konuşu ele aldığımız son derece verimli görüşmeler oldu. Türkiye ile ABD kökü derinlere giden stratejik ortaklardır ve uluslararası ilişkilerin yoğun seyrettiği dönemlerde Türk-Amerikan işbirliği birçok krizin çözülmesinde kritik rol oynamıştır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler