1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dedusenko: NGS Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak

Dedusenko: NGS Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak

Akkuyu NGS Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, santralin Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracağını söyledi. 

Dedusenko: NGS Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, santralin Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracağını söyledi. 

10’uncu Boğaziçi Zirvesi kapsamında düzenlenen “Nükleer enerjide uluslararası işbirliği” konulu panelde konuşan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, nükleer santralin Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracağını söyledi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Tuğrul da Türkiye’nin mevcut kaynaklarıyla petrol ihtiyacının sadece yüzde 8’ini ve doğalgaz ihtiyacının ise yüzde 2’sini karşılayabildiğine dikkat çekti ve “Enerjideki bu dışa bağımlılık nükleer santrali öne çıkarıyor” diye konuştu.

Anton Dedusenko, halihazırda Türkiye’nin çevre ülkelerden enerji kaynakları ithal ettiğini hatırlatarak, nükleer santralin devreye girmesi ile Türkiye’nin enerji arzına başlayabileceğini söyledi. Dedusenko şöyle konuştu, “Finlandiya’da da nükleer enerjiyle ilgili benzer bir süreç yaşanıyor. Orada nükleer enerji ekonomiye can katıyor. Tabi, nükleer enerji santrali aynı zamanda çok büyük bir sorumluluktur. Eş zamanlı olarak mevzuat, eğitim ve altyapı çalışmalarının yapılması gerekir. Türkiye bunu yapıyor ancak devlet bu konuya kendini adamalı ve çalışmalarını ulusal bir program çerçevesinde devam ettirmelidir. Türkiye nükleeri tercih ederek doğru bir yolu seçmiş oldu”. 

50 MİLYAR DOLARLIK ETKİSİ VAR

Faaliyette bulunacağı 60 yıllık süre içinde nükleer santralin doğrudan ve dolaylı etkilerinin yaklaşık 50 milyar dolar düzeyinde gerçekleşeceğini kaydeden Dedusenko, sözlerini şöyle tamamladı, “Ayrıca 5 ile 10 bin kişi arasında bir istihdam söz konusu olacak. Yani santral kısa vadede bölgeyi geliştirecek. Öte yandan komşu şehirlerin altyapılarını geliştirecek. Akkuyu Nükleer santrali tek nükleer santral de olmayacak Türkiye için. 2 tane daha yapılması planlanıyor ama Akkuyu türünün ilk örneği olacak bir proje”. 

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İLGİ GÖRECEK

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Erol Çubukçu da santralin devreye girmesinden sonra nükleer enerji mühendisliği bölümünü tercih eden daha çok öğrenci olacağını öngördüklerini söyledi. Çubukçu, “Nükleer enerji mühendisliği şu an çok tercih edilen bir bölüm değil çünkü iş sahası az. Ama tercih edilirliği ilk santral açıldıktan sonra biraz daha artar. Öğrencilerin sürece dahil olması için bu projelerin topluma inandırıcı bir şekilde sunulması lazım. Yoksa öğrenciler bu sürece dahil olmaz” dedi.

Panel katılımcılarından olan İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Senem Şentürk Lüle ise konunun güvenlik tarafına dikkat çekti ve nükleer santrallerde Güvenlik-Emniyet-Güvence üçlüsünün mutlaka sağlanması gerektiğini söyledi. Senem Şentürk Lüle, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun etkinliğinin artırılması gerektiğini ve özellikle nükleer atıklar konusunda ulusal bir strateji çizilmesi gerektiğini kaydetti. 

Önceki ve Sonraki Haberler