1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Demirbolat: Daha az kollektörle daha fazla enerji üretiliyor

Demirbolat: Daha az kollektörle daha fazla enerji üretiliyor

Enerji Günlüğü - (SolarTR 2016) SOLİMPEKS Güneş Enerjisi Sistemleri’nden Can Demirbolat son 20 yılda güneş enerjisi sektöründe yaşanan gelişmelerin,...

Demirbolat: Daha az kollektörle daha fazla enerji üretiliyor

Enerji Günlüğü - (SolarTR 2016) SOLİMPEKS Güneş Enerjisi Sistemleri’nden Can Demirbolat son 20 yılda güneş enerjisi sektöründe yaşanan gelişmelerin, termal sistemleri de çok geliştirdiğini belirterek “Yeni, titanyum kaplı özel yüzeyler ve kollektör camlarındaki değişiklikler verimliliği çok artırıyor” dedi. 

Solimpeks Güneş Enerjisi Sistemleri’nden makine mühendisi Gümrah Can Demirbolat’ın konuşmacı olduğu panelde, dinleyiciler arasında bol bol öğrenci ve başta otel gibi işletmeler olmak üzere potansiyel müşteriler dinleyiciler arasındaydı. Konuşmasına küresel ısınma konusuyla başlayan Demirbolat, “Dünyanın küresel ısınma konusunda günümüzde geldiği nokta ve enerji maliyetlerinin oldukça artması, güneş enerjisi sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanımını giderek artırıyor” dedi. 

Son 20 yılda termal sistemlerin çok geliştiğini ifade eden Demirbolat şöyle devam etti: 

“Absorbal yüzeylerin materyallerinin değişmesi, en önemli gelişmelerden biri. Daha önce siyah boyalı sac yüzeyler kullanılırken, şimdi titanyum kaplı özel yüzeyler kullanılıyor ve bu, kollektörlerin verimliliğini artırıyor. Dolayısıyla daha az kollektörle daha fazla enerji elde ediliyor. Kollektör camında da büyük değişiklikler oldu. Camlar daha dayanıklı ve daha az yansıtarak daha çok enerjiyi çeker hale geldi.”

Konuşmasında yeni sistemlere, özellikle de taze su sistemlerine değinen Gümrah Can Demirbolat, “Artık depoladığınız suyu kullanmıyorsunuz. Su, içinden geçerken ısıtılan birtakım sistemler bunlar. Bu da sistem bakımı kolaylaştırıp verimliliği artırıyor. Daha da önemlisi lejyonella bakterisinin oluşmasını engelliyor. Bu, durgun suda oluşan bir bakteri. Bu halk sağlığı açısından büyük bir gelişme. Eski güneş enerjilerini açtığınızda beklemiş su kokardı, bakteriden. Şimdi bu yok” diye konuştu. Demirbolat, tüm bu yeni sistemlerin maliyetlerinin de çok yüksek olmadığını ve bu sayede fayda-maliyet oranlarının da düştüğünü söylüyor. 

DEPOLAMA-SİSTEM VERİMLİLİĞİ ETKİSİ

Demirbolat, güneş sistemlerinde depolamanın önemi de özellikle değindi:

“Depolamanın nerede yapıldığı, enerji verimliliği açısından çok büyük değişime sebebiyet verebiliyor. Kollektörlerin çok ciddi yanıklara sebebiyet verebileceğini hatta öldürebileceğini biliyoruz. Dolayısıyla kullanıldığı alandaki (otel vb) depolama sisteminin çok doğru yapılması, sadece verimlilik açısından değil iş güvenliği açısından da önemli.”

Demirbolat, dinleyiciden gelen “Güneş enerjisiyle soğutma yapılabiliyor mu?” sorusuna ise şöyle yanıtladı: “İzmir’de bir tane güneş enerjisiyle soğutma projesi var ama henüz neticelenmedi.”

Melis ÇALAPKULU

Önceki ve Sonraki Haberler