1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Demirdağ: YEKA GES-3 fiyatları sektöre güvenin göstergesi

Demirdağ: YEKA GES-3 fiyatları sektöre güvenin göstergesi

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, Mini YEKA yarışmalarında teklif edilen fiyatların enerji yatırımcılarının Türkiye’ye ve güneş enerjisi sektörüne ne kadar güvendiğini gösterdiğini açıkladı.

Demirdağ: YEKA GES-3 fiyatları sektöre güvenin göstergesi

Enerji Günlüğü - GENSED Başkanı Halil Demirdağ, Mini YEKA yarışmalarında teklif edilen fiyatların enerji yatırımcılarının Türkiye’ye ve güneş enerjisi sektörüne ne kadar güvendiğini gösterdiğini açıkladı.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ yaptığı yazılı açıklama ile “Mini YEKA” olarak da adlandırılan yarışmalara yatırımcıların “Mega düzeyde” ilgi gösterirken yarışmalarda “Mini fiyatlar” gerçekleştiğine dikkat çekti.

Halil Demirdağ açıklamasında yarışmalarda kazanan tekliflerin kilovat-saat başına 18,2 kuruş ile 32 kuruş arasında değiştiği, ağırlıklı ortalamanın ise 21,5 kuruş/kilovat-saat olarak gerçekleştiğini, oluşan rekor düzeydeki bu düşük fiyatların ise Türkiye enerji piyasası için çok önemli bir dönüm noktası olduğuna vurgu yaptı.

SEKTÖRE GÜVEN YÜKSEK

Yarışmanın kazananları arasında büyük holdingler, sanayi kuruluşları ile enerji sektörünün önde gelen yetkin firmaları olduğuna da dikkat çeken GENSED Başkanı Demirdağ yarışmalardaki bu nitelikli yatırımcı çeşitliliğinin hem projelerin hayata geçeceğinin garantisi hem de yarışmalarda gerçekçi rakamlar teklif edildiğinin göstergesi olduğunu belirtirken, teklif edilen fiyatların aynı zamanda enerji yatırımcılarının Türkiye’ye ve güneş enerjisi sektörüne ne kadar güvendiğini gösterdiğinin de altını çizdi.

KAPASİTELER UZUN YILLAR BLOKE OLMAMALI

Yarışma sonrası tek temennilerinin kazanan yarışmacıların hiç zaman kaybetmeden elde ettikleri kapasiteleri yatırıma çevirmeleri olduğunu da dile getiren Halil Demirdağ, devreye girmeyen her 1.000 MW GES kapasitesinin Türkiye’nin her yıl yurt dışına 110 milyon ABD Doları göndermesi anlamına geldiğini bu yüzden kısıtlı olan yeşil ve yenilenebilir bağlantı kapasitelerini uzun yıllar bloke olmaması gerektiğini vurguladı.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında geliştirilen YEKA GES-3 yarışmaları dün tamamlandı ve 31 şirket, 36 ayrı şehirdeki, 74 güneş enerjisi projesi için 1.000 MW kapasite hakkı sağladı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler